Maden bölgesine dönüştürülmek istenen Yüksekova köylerinde halk tedirgin

Geçimlerini küçükbaş hayvancılık ve çiftçilikle sağlayan Ördekli köyü sakinleri, yapılacak maden aramasında doğanın zarar görmesinden endişe ediyor.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü‘nün (MAGEP), Hakkari merkez, Yüksekova ve Derecik ilçelerinde bulunan beş bölgede maden ruhsatı için bir başlattığı ihale sürecine vatandaşın tepkisi sürüyor. Maden bölgesine dönüştürülmek istenen bölgeler arasında Yüksekova‘daki Cilo Sat Gölleri ve Korgan köyü, Derecik’teki Govend Dağı ile kent merkezine bağlı Ördekli (Kotranis) köyü vadisi ve Nebirnav Yaylası bulunuyor.

Mezopotamya Ajansı‘nın aktardığına göre yıllardır kendi köylerinde küçükbaş hayvancılık ve çiftçilik yaparak geçimlerini sağlayan Ördekli köyü sakinleri, yapılacak maden aramasında doğanın zarar göreceği endişesinde.

‘Köylüyle faydası olmayacaksa karşıyız’

Ördekli köyü muhtarı Necmettin Yalçın, köylülerin maden ocağından ne gibi bir yarar sağlayacağını bilmediklerini söyledi:

Bu maden aramalarında devletin yapacağı ihale ile birkaç firmanın menfaati düşünülecek ve sadece onların çıkarı olacaksa, bölge halkı olarak böyle bir maden çalışmasını istemiyoruz. Bölgeye hizmet yapılmasını istiyoruz. Ama köylünün hiçbir faydası olmayacaksa, buna karşıyız.

‘Köylülerin yararına bir şey yapılacak mı?’

Yıllardır köyde küçükbaş hayvan besiciliği yapan Rüstem Kahraman da, maden çalışmasının köylülerin de faydalanabileceği bir şekilde yapılmaması durumunda, bölgeye huzursuzluktan başka bir şey getirmeyeceğini ifade etti:

Burada köylülerin yararına bir şey yapılacak mı? Bilmiyoruz. Eğer birileri “biz ihaleyi aldık ve sadece kendi çıkarlarımızı gözeteceğiz” şeklinde bir yöntemle gelirlerse, bizler kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Hepimiz fakir insanlarız. Bugün bile köylerimizin yolları bozuk ve güvenlik gerekçesiyle kepçe bile gönderilmiyor. Yollarımızı hep kazma küreklerle, kendi imkanlarımızla onarıyoruz. Bu çalışmayla bölgenin alt yapısı onarılarak, halka hizmet gelecekse, bizler de böyle bir çalışmanın yapılmasına destek olabiliriz. Ama bu çalışmayla bölgemizdeki yayla ve meralarımız kazılacaksa, seçeneklerimiz yok olacaksa, bu durum bizim mevcut durumumuzu daha da kötü hale getirecektir.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR