DünyaManşet

Macaristan’da genel seçimlerde zafer Viktor Orban’ın oldu

0

Macaristan’da milliyetçi Başbakan Viktor Orban genel seçimlerden daha da güçlenerek çıktı.

Genel başkanı olduğu Fidesz ve küçük ortağı Hristiyan Demokrat partinin yüzde 48.8 oyla birinci çıkmasının kesinleşmesinin ardından konuşan Orban, seçim sonucunu “tarihi zafer” olarak tanımladı.

Diğer siyasi partilerin oy oranları Fidesz’in oldukça gerisinde kaldı.

Bir diğer sağ milliyetçi parti Jobbik’in oy oranı yüzde 20, Sosyalist Parti öncülüğündeki sol ittifakın ise yüzde 12 civarında oldu.

Yeşiller oyların yüzde 7’sini topladı.

Yurt dışında yaşayan Macarların oyları henüz sayılmadığından resmi kesin sonucun önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Jobbik Genel Başkanı Gabor Vona sonuçların açıklanmasının ardından görevinden istifa etti.

Seçime katılım oranı yüzde 69.26 ile dört yıl önceki katılımın 7 puan üzerinde oldu. Seçim sandıklarında uzun kuyruklar oluştuğundan nihai olmayan sonuçların alınması zaman aldı.

Viktor Orban

Macaristan’ın yeni lideri ırkçılıkla suçlanıyor

Fidesz 2010 yılında iktidara gelmişti.

Milliyetçi ve göç karşıtı politikaları nedeniyle eleştirilen Orban, muhalifler tarafından hukukun üstünlüğü ilkelerini ihlal etmekle suçlanıyor.

Orban’ın mülteci politikasındaki sert tutumu, yargıya yapılan müdahale ve basın ve fikir özgürlüğünün kısıtlanması, Macaristan’ın Avrupa Birliği’ndeki (AB) ortakları tarafından eleştirilmesine neden oluyor.

Fidesz iktidarı Macar asıllı ABD’li milyarder George Soros tarafından finanse edilen sivil toplum örgütlerine karşı takındığı tavır nedeniyle de eleştiriliyor.

Birleşmiş Milletler temsilcileri Orban’ı ırkçılık ve yabancı düşmanlığı ile suçluyorlar.

 

(Deutsche Welle Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.