ManşetSivil Toplum

Macaristan’da evsizlere sokak bile yasak

0

Macaristan’da hükümetin son zamanlarda evsizlere karşı uyguladığı ayrımcı politika son yasayla birlikte ayyuka çıktı.  Eylül 2012’de kabul edilen yasa, evsizlerin kamusal alanlarda bulunmasını yasaklıyor ve cezai yaptırım öngörüyor. Bu haftasonu, 13-15 Şubat tarihleri arasında dünya çapında Macaristan’daki evsizlerle dayanışma eylemleri düzenleniyor. İstanbul için buluşma tarihi 14 Şubat, eylem yeri ise Macaristan Konsolosluğu önü.

macaristan

2011’de Budapeşte’de gerçekleştirilen evsizlerle dayanışma eyleminden. Pankartlarda “cezaevi yerine yaşam alanı” ve “yoksullar suçlu değildir” yazıyor

İktidarda bulunan merkez sağ partinin 2012’nin ekiminde parlementodan geçirdiği ve anayasaya aykırı olmasına rağmen anayasa dahil ettiği yasaya göre, evsizlerin kamusal alanlarda bulunmaları yasak. ‘Dünya kültürel miras’ listelerindeki turistik alanlar, parklar, oyun alanları, sokaklar ve alt geçitleri kapsayan kamusal alan kapsamı yerel yönetimlerinin inisiyatifine bırakılmış, yani her şehrin belediye başkanı o şehirde nerenin yasak olup olmayacağını belirleyebiliyor.  Bu yasağı çiğneyenler kamu hizmeti, para cezası hatta hapis ile karşı karşıya kalabilecek.

“Devlet, barınak sağlama zorunluluğunu  unutturmak için evsizleri cezalı ilan ediyor”

Evsizlerden ve aktivistlerden oluşan A Város Mindenkié (Hepimiz İçin Şehir)isimli grubun çağrıcılığını yaptığı eylem haftasına katılacak şehirlerden şimdiye kadar belli olanlar Strasbourg, Londra, Brüksel, Lizbon, Dublin, Paris, Viyana ve Essen. İstanbul’daki kent hakkı savunucuları da Macaristan’a destek için 14 Şubat Cuma günü saat 13.00’te Levent’te bulunan Macaristan Konsolosluğu’nun önünde olacak.

MAP_international_solidarity (1)

2012’de Macaristan’dan gönderilen çağrı mesajında, dört yıldır iktadarda olan sağcı Llider Victor Orban’ın Macaristan’da anayasal hakları nasıl ayaklar altına aldığı şöyle anlatılıyor:

“Macaristan’da 2010’dan beri hak örgütleri kırmızı alarm veriyor. İktidara geçen sağcı lider Victor Orban’ın siyaset tarzı son olarak İngiliz gazetesi Guardian tarafından Putin ve Tayyip Erdoğan’a benzetildi. Macaristan’da son dört yılda anayasal haklar askıya alındı, sendikalar tarumar edildi, basın hükümetten icazet alır oldu, göçmenler kamplara toplandı, engelli ödenekleri kısıtlandı. Macaristan hükümetinin 2012 senesinde “sokakta yaşamayı” cezalandırılabilir hareket olarak nitelendirmesi totaliter gidişin son halkasıdır. Evsizler bugün Budapeşte’de para cezası ödemek zorunda bırakılıyor ve hatta hapse atılıyorlar. Bunlar somut olarak evsizlerin yaftalanarak ayrımcılığa tabi tutulduğunun göstergesidir, üstelik yavuz hırsız olan devletin herkese barınak sağlama yükümlülüğünü unutturmak için suçu kendi üzerinden sokakta yaşayan çaresize atmasıdır. “

Sadece Budapeşte’de 15 bin evsizin bulunduğunu, buna rağmen barınak kapasitesinin altı bin olduğunu hatırlatan kent hakkı savunucuları,” evsizliğin suça tabi olmaktan çıkarılması ve sadece evsiz olduğu hapiste tutulan insanların derhal salınması” için 13-15 Şubat tarihinde dünyanın her yerinden insanlarıMacaristan Konsolosluğu’nun önünde buluşmaya çağırıyor.

“Nerede bulunup nerede bulunmayacağımıza sadece biz karar veriririz”Hung_jpeg

Son söz yine çağrı metninden:

“Sokak, toplu taşıma durakları, parklar gibi mekanlar şehre, yani kamuya açık mekanlardır. Şehir ve sokaklar hayvanlar dâhil hepimizindir! Nerede bulunup nerede bulunamayacağımıza bizim dışımızda karar verilmesini reddediyoruz! Evsizlerin değil evsizleri suçlu ilan eden totaliter başbakanların suçlu olduğunu ilan ediyoruz.”

14 Şubat’ta İstanbul’da gerçekleşecek eylemin adresi:

Macaristan Konsolosluğu: Büyükdere Cd Metrocity Alışveriş Merkezi No:171, Levent

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.