DünyaManşet

Macaristan’da çevre felaketi geliyorum dedi

0
Felaket bölgesinde zehirli kırmızı çamurla kaplanmış bir köpek

Felaket bölgesinde zehirli kırmızı çamurla kaplanmış bir köpek

Macaristan’ın Ajka kentinde bulunan aluminyum fabrikasının atık barajının önceki gün çökmesi sonucunda yaşanan çevre fekaletinin sonuçları büyüyor. Başkent Budapeşte’nin 160 km güneyindeki Ajkai Aluminyum Rafinerisi’nde meydana gelen kaza sonucu en az 1 milyon metreküp zehirli kırmızı çamur 40 kilometrekarelik bir alana yayılmış, yaşanan atık seli sonucuda 4 kişi ölmüş ve 120’dan fazla kişi yaralanmıştı. Halen 6 kişi de kayıp.

Boksit madeninden aluminyum elde edilen fabrikanın “kırmızı çamur” adı verilen atığı yüksek miktarda demir, kadmiyum, kurşun, arsenik ve krom gibi ağır metaller içeriyor. Bu ağır metaller çevrede ve canlıların dokularında birikme özelliğine sahip. Düşük düzeyde radyoaktif ve yüksek pH düzeyine sahip olan zehirli atıkla kirlenen Marcal nehri için üçüncü derecede alarm ilan edildi. Kıpkırmızı olan nehrin suları aşırı yağışların da etkisiyle Tuna nehrine doğru ilerliyor.

Zehirli atık Marcal nehrini kırmızıya boyadı

Yaşanan felaketin Avrupa’nın 12 ülkesini etkileyebileceği söyleniyor. Macaristan WWF başkan yardımcısı Gabor Figeczky yaptığı açıklamada bu beklenmedik felaket nedeniyle sulak alanların ve akarsuların zehirlendiğini ve içme suyu kaynaklarının tehlikede olduğunu belirtti.

Kaza bundan 10 yıl önce, Ocak 2000’de Romanya’nın Baia Mare kentindeki altın madeninin siyanür havuzunda meydana gelen patlamayı hatırlatıyor. Baia Mare kazasında da tonlarca siyanür ve ağır metal içeren zehirli atık Tuna nehrine karışmıştı.

Kaynaklar, aluminyum tesisindeki atık barajının çökme tehlikesi konusunda çevrecilerin yetkilileri yıllardır uyardığını bildiriyor. (Guardian, Xpatloop)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.