DünyaManşet

Macaristan’da akademide özgürlük protestosu: Düşünmek sağlığınıza zarar vermez

0

Macaristan’da hükümetin Macaristan Bilim Akademisi’ni revize etme kararı protesto ediliyor. Yaklaşık bin kişilik protestocu grup “Düşünmek sağlığınıza zarar vermez” pankartları taşıyorlar.

Macaristan’da yaklaşık bin kişi Macaristan Bilim Akademisi’nin hükümet tarafından revize edilmesi kararını protesto ediyor. Akademinin önünde toplanan kalabalık bilim insanlarının akademik özgürlükleri için tehdit olarak nitelendirdikleri hükümetin kurumu elden geçirme adımını eleştiriyor.

2010 yılında iktidara gelen Başbakan Viktor Orban, hukuk, ekonomi, eğitim alanlarını da içeren Macaristan’nın toplumsal hayatı üzerindeki baskıyı artırdığı biliniyor.

Avrupa Parlamentosu’nun sağ merkez kanadı Çarşamba günü Orban’ın Fidesz Partisi’nin hukukun üstünlüğü konusundaki Avrupa Birliği ilkelerini ihlal ettiği yönünde karar vermiş ve partinin üyeliğini askıya almıştı.

Bazı protestocular Perşembe günü Avrupa Birliği bayrakları taşıyarak “Düşünmek sağlığınıza zarara vermez” pankartları taşıdılar.

Akademi Çalışanları Forumu, Macaristan Bilim Akademisi’nin Macar kültürünün ve bilimin geliştirilmesi ve korunması için güvence olduğu açıkladı. Açıklamada “200 yıllık ulusal araştırma kurumumuz hayatta kalabilmek için mücadeleyi bıraktı” ifadeleri kullanıldı.


More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.