DünyaManşet

Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel evlilik eşitliği yasasının ardından evlendi

0

Belçikalı mimar Gauthier Destenay ile evlenen Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel eşcinsel evlilik yapan ilk AB lideri oldu. Lüksemburg’da evlilik eşitliği Ocak 2015’te yürürlüğe girmişti.

Solda: Gauthier Destenay / Sağda: Xavier Bettel

Solda: Gauthier Destenay / Sağda: Xavier Bettel

Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel, eşcinsel evlilik yapan ilk Avrupa Birliği (AB) lideri oldu. Bettel, Cuma günü gerçekleşen düğünle, Belçikalı mimar Gauthier Destenay ile evlendi.

Nikahı Lüksemburg Valisi Lyde Polfer kıydı. Belçika Başbakanı Chaerles Michel de düğüne katıldı. Seremoninin ardından, eşine sarılan Başbakan, kamuoyuna “Lüksemburg bir örnek oluşturabilir” diye seslendi.

Evlilik eşitliği 2015’te yasallaştı

Bettel ile Destenay 2010’dan beri sivil partnerlik sisteminden faydalanıyordu.

Lüksemburg Başbakanı Bettel, yedi sene once katıldığı bir radyo programında eşcinsel olduğunu açıklamıştı. Lüksemburg’da evlilik eşitliğinin önünü açan yasa ise 1 Ocak 2015’te yürürlüğe girmişti.

Düğünden önceki gece gazetecilere konuşan Başbakan, “(Cinsel yönelimimi) Saklayabilirdim ya da baskılayabilirdim ve hayatım boyunca mutsuz olurdum. Ama kendime dedim ki; eğer bir politikacı olmak ve siyasette dürüst olmak istiyorsan, kendine karşı dürüst olmalısın ve kim olduğunu kabul etmelisin” dedi.

AB’de evlilik eşitliği

Mimar Destenay’ın vatandaşı olduğu Belçika, evlilik eşitliğini 2003’te Kabul ederek dünyada eşcinsel evliliklerin yasal olduğu ikinci ülke olmuştu.

Lüksemburg, AB ülkeleri arasında evlilik eşitliğini kabul eden dokuzuncu ülke.

Evlilik eşitliğini yasallaştıran AB ülkeleri sırasıyla Hollanda, Belçika, İspanya, İsveç, Portekiz, Danimarka, Fransa, İngiltere, Lüksemburg.

(Bianet)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.