Londra’dan Pekin’e demir ipekyolu

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman, ”Uluslararası konumda ilgileri bölgeye çeken Kars-Tiflis-Bakü Projesi, Marmaray’la birlikte Londra’dan Pekin’e bir ulaşım koridoru oluşturarak, tarihi ipekyolunu demir ipekyoluna çevirecek”dedi.

Karaman yaptığı açıklamada, bu güzergahta yapılacak taşımaların bölge şehirlerinin kalkınmasında çarpan etkisi yapacağını belirterek, Kars-Iğdır-Dilucu-Nahçivan hattının yapılmasıyla uluslararası taşımacılık alanında alternatif bir koridora daha sahip olunacağını kaydetti. Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatlarının, Ankara, İstanbul, İzmir ve Konya ile kalmayacağını, Edirne’den Kars’a, Trabzon’dan Antalya’ya kadar uzanacağını ifade eden Karaman, şöyle konuştu: ”Örnek verecek olursak Trabzon’un Erzincan’a, güneye bağlanmasıyla, GAP Bölgesi’ndeki üretimlerin kuzey ülkelerine gönderilmesi, kuzey ülkelerinden deniz yoluyla Türkiye’ye gelen yüklerin güneydeki Ortadoğu ülkelerine geçişi mümkün olacak. Türkiye’nin geleceği için büyük önem taşıyan ve uzun yıllardır devam eden Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) amacına tam olarak ulaşması, GAP bölgesiyle Trabzon arasındaki demiryolu bağlantısının yapılmasıyla mümkündür. Trabzon limanının demiryolu şebekesine bağlanmasıyla Karadeniz’de demiryolu bağlantısı olan ikinci liman olacaktır. Bu projelerin ana kapsamı, 2023 hedefleri paralelinde 10. Ulaştırma Şurası’nda belirlenmiştir. Bu şurada önemli kararlar alınmış, ulaşım sisteminin haritası çizilmiştir. Bu çerçevede, 2023 yılına kadar ulaştırma sektörüne 14 yılda yapılacak 350 milyar dolarlık yatırımın 45 milyar dolarlık kısmı demiryollarına yapılacaktır.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Adalılar bir kez daha İBB önünde: ‘Azmanbüsler’ için imzalar teslim edildi

İBB'nin ziyaretçilerin toplu ulaşımı için Adalar'a getirdiği 'azmanbüs'lere karşı Adalıların topladığı sekiz bini aşkın imza, bugün Saraçhane'de İBB yetkililerine teslim edildi.

AB’den yeni iklim kuralları: Havayolları uçakların buhar izlerini izlemek zorunda

Avrupa Komisyonu, şirketlerden uçakların 'yoğunlaşma izleri'nin tahmini iklim etkisini ve yıllık olarak yaydıkları karbondioksit miktarını bildirmesini istedi.

Ankara YHT garı için devlet 5 milyon kişinin daha ‘garanti’ ücretini ödedi

Devlet, Kolin, Cengiz ve Limak holdinglerin ortaklığındaki işletmeye şimdiye dek ödediği 15 milyon dolara ek olarak, geçen yıl da 410 milyon TL ödedi.

Dünya Mirası Adalar’dan İmamoğlu’na destek ve planlama çağrısı

Dünya Mirası Adalar, Ekrem İmamoğlu'na mektup yazarak Adalar'ın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi için destek talep etti. Dernek temsilcileri, mektupta Adalar'a uygun bir ulaşım ve ziyaretçi planının hazırlanması taleplerini tekrarladı.

SHURA: ‘Türkiye’nin şebeke altyapısı elektrikli araçlara hazır olmalı’

SHURA Enerji Dönüşüm Merkezi'nin yeni raporu, elektrikli araçların Türkiye'nin şebeke altyapısına entegrasyonu için yatırım ve politika önerileri sundu. Rapora göre Türkiye'de 2035 yılına kadar sayısı 11 milyonu bulması beklenen elektrikli araçlar, ulaşım emisyonlarını yüzde 41 oranında düşürebilir.

EN ÇOK OKUNANLAR