Türkiye

Loç vadisi direnişi 8. gününde

0

Loç Vadisinde yapılması planlanan HES’lere karşı bölge halkının yürüttüğü protesto eylemleri İstanbul’da sürüyor. HES’leri yapacak şirket genel merkezinin bulunduğu binanın önünde oturma eylemi gerçekleştiren LOÇ halkı şirket projeden vaz geçinceye kadar eylemlerini sürdürecek.

Bilirkişi raporuna göre proje Kastamonu Loç vadisi milli park alanına dahil  olmayan bir alanda planlanmasına karşılık, milli park ile aynı havza içerisinde yer almasından dolayı projenin gerçekleştirilerek işletmeye açılması halinde havza ekosistemi bütünlüğü açısından uzun dönemde ekosistem bütünlüğüne zarar verecek nitelikte.

Projeye göre, bölge içerisinde yapımı planlanan HES projesi, 4 bin 800 metre boyunca Devrekani Çayı’ndaki suyun en az yüzde 85’ini tüneller içine alacak. Oysa 305 önemli doğa alanı ve 122 önemli bitki alanı olarak mutlak korunması
gereken Loç Vadisi, 16’sı nesli tükenme tehlikesinde olan 29 endemik bitkiye ev sahipliği yapıyor. Akdeniz makilikleri ve Karadeniz ormanlarının bir arada görüldüğü vadi, bitki ve hayvan çeşitliliği bakımından da çok önemli.

Salıpazarındaki şirket binası önünde yağmur demeden, kar demeden nöbet tutan eylemciler her gün mesai saatiyle eyleme başlayıp akşam mesai bitiminde şirketin önünü terk ediyorlar. Protestolarının barışçı niteliğine dikkat çeken eylemciler amaçlarının sadece yaşam alanlarını korumak olduğunu söylüyorlar.

Gün boyunca ziyaretçiler eksik olmuyor. Eylem protestoculara her kesimden, özellikle benzer HES projeleri kapsamında tehdit altında yaşayan bölgelerden destek amacıyla gelen ziyaretçilerin de katılımıyla şarkılı, türkülü bir şenlik havası içinde kararlılıkla sürüyor.

(Yeşil Gazete)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.