Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Lice’de doğa katliamı: On binlerce ağaç kesildi

0

Diyarbakır ziraat mühendisleri Odası’nda bir araya gelen Ziraat Mühendisleri Odası, Özgür Hukukçular Derneği, Tarım Orkam-Sen ve Hewsel Koruma Platformu ortak bir basın açıklaması düzenledi.

Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdussamed Uçaman tarafından okunan açıklamada aylardır ağaç kesimlerinin devam ettiği Şırnak Cudi‘den sonra Diyarbakır Lice‘de de ağaç kesimlerinin başladığı belirtildi.

Lice’deki ağaç kesiminin çok geniş bir alana yayıldığı söyleyen Uçaman “Çok daha geniş bir alana yayılan ağaç damgalama işlemi ile birlikte kesim işlemleri 98 hektara yayılmış durumda” ifadelerini kullandı. Bu alan 140 stadyum büyüklüğüne denk geliyor.

Hangi amaca hizmet ediyor?

Kesimler için Orman Bölge Müdürlüğü tarafından izin çıkartıldığı aktarılan basın açıklamasında şu sorular yöneltildi:

Ağaçları kesilen ve orman ekosistemi yok edilen bu alandaki kesim hangi orman planlama amacına hizmet etmektir? 98 Hektar alanda kaç ağaç damgalama işlemi görmüştür? Kesim kimler tarafından hangi yasal mevzuatla hangi şirkete verilmiştir? Ağaçlar hangi amaçla kesilmektedir? Kesim hangi yılın programına dahil edilmiştir? Bunları ilgili kurum değerlendirme yapmış mıdır yoksa yasal mevzuat göz ardı edilerek mi gerçekleştirilmektedir?Bu kadar ağacın yok edilmesi oradaki floraya ve fauna üzerinde ne tür bir olumsuz etki bırakacaktır. Bunun çevresel etki değerlendirmesi yapıldı mı?

‘Her yer doğa katliamı’

Doğa katliamlarının AKP hükümeti döneminde yasallaştığı dile getirilen açıklamada “Lice’den Salda Gölü‘ne, Kazdağları‘ndan İkizdere’ye ve Cerratepe‘ye kadar her yerde doğa katliamı var” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada “Doğa karşısında kendini iktidar olarak gören erk zihniyetinin yaşadığı çevre ile uyumlu yaşamak yerine hakim olma, gücü tahkim kılma arayışı ekolojik tahribatları doğurmakta ve buda iklim değişikliğine ve insanlık dahil tüm canlıların binyıllarca etkisi altında kalacağı ekolojik değişimlere sebep olmaktadır. Ayrıca sistemlerin görevi ormanları koruma olarak esas alınmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

‘Ormanımızın yok edilmesine itiraz ediyoruz’

Lice’de endemik bitkilerin ve zengin bir biyoçeşitliliğin olduğu belirtilen basın açıklamasında “Binlerce yıldır kendi Ekolojik sistemi içinde oluşmuş tüm flora ve faunanın yaşamının varlığı olan bu bölgedeki ağaçları ile kaplı ormanımızın, yok edilmesine anayasal haklarımız çerçevesinde itiraz ediyoruz” denildi.

Açıklamada “Tüm canlı yaşamını yok etmek, kuraklığa, kıtlığa, salgına ve daha birçok çeşit hastalığa ve bütünüyle ekolojik krize davetiye çıkarmaktır” ifadeleri yer aldı.

‘Takipçisi olacağız’

Anayasa’nın 56’ını maddesinin çevreyi korumada vatandaşlara sorumluluk yüklediği hatırlatılan açıklamada “Bizler sivil toplum kuruluşları olarak bir yörenin bitki örtüsünü hiçbir ön çalışma yapmadan, yine yörede yaşayan insanlar bilgilendirilmeden yok edilmesini doğru bulmuyoruz” denildi.

Açıklama “Bu ve benzeri durumların takipçisi olacağımız ve tüm yasal hak ve hukuku sonuna kadar kullanacağımız kamuoyu ile paylaşıyoruz” ifadeleriyle son buldu.

You may also like

Comments

Comments are closed.