Doğa MücadelesiManşetYerel

Lice’de askeri operasyon gerekçe gösterilerek ağaçlar kesiliyor

0
Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı

Mezopotamya Ekoloji Hareketi bir açıklama yayınlayarak Diyarbakır’ın Lice ilçesinde gerçekleşen ağaç kesimlerini gündeme taşıdı.

Lice’de dün sabah saatlerinde askeri operasyon başladığı hatırlatılan açıklamada “Dibek, Hüseyni ve Pena kırsalındaki köylerde yaşayan yerel halkın aktardığına göre ağaç kesiminin başladığı öğrenilmiştir” denildi.

Açıklamada köylülerin ağaçların kesildiğini be kamyonlarla alandan götürüldüğünü söylediği aktarıldı.

‘Tek bir ağaçtan vazgeçecek lüksümüz yok’

Türkiye’nin tamamında maden aramaları ve barajlar gibi projeler sonucunda doğanın katledildiği belirtilen açıklamada Şırnak, Lice, Van, Mardin gibi Kürt halkının bulunduğu yerlerde ise her askeri operasyon öncesi ve sonrası yangın çıkarıldığı ya da ormanların kesildiği söylendi.

Açıklamada “Yanan tek bir ağaç bile nefesimizken, bu durum orman ekosistemindeki canlıların da yok edilmesi anlamına geliyor ve bir tükeniş yaşadığımızı gösteriyor. Bu sebeple tek bir ağaçtan dahi vazgeçecek lüksümüz yoktur” ifadeleri kullanıldı.

‘Askeri operasyon ile neden ağaç kesiliyor?’

HDP Milletvekili Dersim Dağ da konuyu TBMM gündemine taşıyarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli‘nin cevaplanması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi. Şu sorular yöneltildi:

  •  Lice ilçesine bağlı Dibek ve Arıklı köyleri arasında bulunan ormanlık alanda devam eden ağaç kesiminin gerekçesi ve hukuki dayanağı nedir?
  • Bölgede gerçekleştirilen ağaç kesimi güvenlik gerekçesi ile mi yapılmaktadır?
  • Ağaç kesiminin büyük bir askeri operasyon kapsamında yapılmasının gerekçesi nedir?
  • Köylülerin hayvanlarını otlatmak için mera bölgelerine girişi neden engellenmektedir?
  • Bölgede gerçekleştirilen ağaç kesimi için köy sakinlerine haber verilmemesinin ve rızalarının alınmamasının gerekçesi nedir?
  • Bakanlığınız; köy sakinlerinin haberi ve isteği dışında gerçekleştirilen bu kesimi durduracak mıdır?
  • Son 5 yılda güvenlik gerekçesi ile hangi bölgelerde kaç ağaç kesilmiştir?”

You may also like

Comments

Comments are closed.