DünyaManşet

Libya’ya şeriat mı geliyor, ılımlı islam mı?

0

Libya’da Ulusal Geçiş Konseyi, devrik lider Muammer Kaddafi’nin yakalanmasının ve linç edilerek öldürülmesinin  ardından Libya’nın Kaddafi’den kurtuluşunu resmen ilan etti.

UGK başkanı Mustafa Abdülcelil ülkenin ikinci büyük kenti ve devirmin başladığı yer olan Bingazi’de toplanan kalabalığa yaptığı konuşmada “Müslüman bir ülke olarak yasalarımızın kaynağı olarak İslam şeriatını alacağız ve şeriatla çelişen bütün yasaları yürürlükten kaldıracağız” dedi.

Abdülcelil yaptığı konuşmada ayrıca Arap Birliği, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’ne isyana destek verdikleri için teşekkür etti.

On binlerce kişinin katıldığı mitingde “Libya’nın bütün kentleri köyleri, dağları, tepeleri, çölleri ve gökyüzüyle kurtarıldığı” ilan edildi.

UGK yetkilileri, ilk serbest seçimlerin gelecek yıl yapılacağını da açıkladı.

Avrupa Birliği: İnsan haklarına dikkat!

Öte yandan Abdülcelil’in ülkenin şeriata uygun yasalarla yönetileceğini açıklaması üzerine bir açıklama yapan Avrupa Birliği dış politika şefi Catherine Ashton, Libya’da yeni yönetimin insan hakları ve demokratik ilkelere uyması gerektiğini söyledi.

AB’nin açıklaması ve geçici yönetimin katı bir islami şeriat düzeni uygulayacağı yolunda basında yer alan haberler üzerine bugün bir açıklama daha yapan UGK başkanı Mustafa Abdülcelil ise “Libyalıların müslüman olduğunu, ancak ılımlı müslüman olduklarını” söyledi.

UGK Başkanı Abdülcelil, “Uluslararası toplumu temin ederim ki, Libyalılar Müslümandır, ama ılımlı Müslümandır. Bir Müslümanın diğer Müslümana canı, namusu ve malı haramdır. Bunlar İslam dininin temel ilkeleridir. Bir Müslüman böyle davranır. Eğer Müslümanlar bu kurallara uyarsa, hiçbir siyasi gruba ya da partiye tehdit oluşturmaz.” dedi.

Libya, devrik lider Kaddafi’nin 42 yıl süren “cemahiriye” sisteminde şeriatla medeni hukuk karışımı bir hukuk sistemine sahipti.

Al Jazeera, CBSNews, BBC Türkçe ve Bloomberg’den derlenmiştir.

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.