Dünyaİklim KriziManşet

DSÖ: Libya’daki durum endişe verici

0
Fotoğraf: Vaggelis Kuosioras / AP

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Libya’daki durumun endişe verici olduğunu söyledi.

“Libya’daki durum endişe verici olmaya devam ediyor”diyen Ghebreyesus, resmi sosyal medya hesabından şu açıklamada bulundu:

“DSÖ insanların psikososyal destek de dahil olmak üzere sağlık hizmetlerine erişmesine yardımcı olmak için yerel yetkililerle birlikte çalışıyor. Olası su, gıda kaynaklı veya diğer hastalıkların belirtilerini tespit etmek ve ortaya çıkması durumunda yayılmasını önlemek amacıyla hastalık erken uyarı sistemini güçlendirmek için birlikte çalışıyoruz.”

Daniel Fırtınasının bir günde getirdiği şiddetli yağışlar Libya’nın doğusunda iki barajı taşıran büyük sellere yol açmış, bu da kente yayılan bir su duvarının tüm mahalleleri yerle bir etmesine, köprüleri, arabaları ve insanları denize sürüklemesine neden olmuştu.

Libya Kızılayı ülkenin doğusunu etkileyen fırtınada Derne kentinde ölenlerin sayısının 11 bine yükseldiğini söylemişti. 10 bin kişi ise hala kayıp.

World Weather Attribution tarafından yapılan bir analizde de iklim değişikliğinin, Libya’da binlerce ölüm ve ağır tahribata neden olan afetleri 10 kata kadar daha olası ve yüzde 40’a kadar ha şiddetli hale getirdiği bildirilmişti

Analiz, ormansızlaşma, kentleşme ve çatışmalar gibi diğer insan kaynaklı faktörlerin de afeti daha ölümcül hale getirdiğini ortaya koymuştu.

Bilim insanları, Akdeniz’deki fırtınanın Libya’yı vurmadan önce dört gün boyunca şiddetlenerek Yunanistan‘ın orta kesimleri ile Bulgaristan ve Türkiye‘nin bazı bölgelerinde büyük hasara yol açtığını söylemişti.

Libya üzerindeki bir bölgedeki bir günlük maksimum yıllık yağış miktarını inceleyerek, Daniel Fırtınasının günümüz ikliminde 300 ila 600 yılda bir görülen bir olay olduğunu hesaplamıştı.

Yunanistan – Fotoğraf: Elias Marcou/Reuters

‘İşte iklim krizi’

Yunanistan’da ise kayıtlara göre son 93 yılın en şiddetli fırtınası olarak kaydedilen felaket, en sıcak yaz mevsiminin ardından gelmişti. Fırtına ülkedeki orman yangınlarının ardından yıkıcı bir tahribat bırakmıştı. Selden tarım alanları da etkilendi.

IPM İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin, iklim değişikliğinin tarıma etkisi üzerine değerlendirmede bulundu.

Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı değerlendirmede Şahin, “İklim değişikliğinin tarıma etkisi deyince aklımıza kuraklığa bağlı verim kaybı, sıcaklardan belli ürünlerin yetişememesi, erken çiçek açan ağaçlar falan geliyordu. İşte iklim krizi! Yunanistan’da devasa tarım alanları sel nedeniyle göle döndü, belki yıllarca tarım yapılamayacak” dedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.