Hafta SonuManşet

LGBTI dostu kent ve mekanlar: Çünkü neden olmasınlar?

0

Herkesin kendini özgür kılabileceği kentlere ve mekanlara ulaşma hakkı var. Kentlerde yaşayan herkes; iş yapma hakkına, tüketim hakkına, temsil ve katılım hakkına, yaşam alanı ve yerleşme hakkına, en temelinde de kenti kullanma hakkına sahip. Peki bu hakları gaspedilen Lgbti’lerden haberimiz var mı? Çoğu zaman olmaz. Çünkü bu konudaki  toplum algılayışı, otoritelerin bizlere yönelttiği tepkilere uygun olma zorunluluğu taşır. Bu yüzden hakları gaspedilen, yaşam alanlarından şiddetle kovulan Lgbti’leri duymayız ya da ses etmeyiz. Fakat, otoritelerin filtresinden geçen nefret budamasına uymak ve ayrımcılık yapmak zorunda mıyız? Kentlerde var olan Lgbti’ler kendileri  ve kenarlara itilen herkes için daha güvenli ve özgür alanlar mücadelesi veriyorken, kazanımlar elde ediyorken; hayır, ayrım yapamayız.

7 RENK MERSİN

‘’Gettolarda sıkışıp kalmayı reddediyoruz. Mücadelemiz, kentin tamamında eşit şekilde var olmak mücadelesi! Bizleri bu kente ait hissettirmeyen ayrımcı ve nefret üreten politikaları ifşa etmeye devam ediyoruz. Var olduğumuz her yer bir direniş, köyde ve kentte direnen herkese selam olsun!’’

Bu manifesto, Sivil Düşün AB Programı Aktivist Desteği kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlanan LGBTİ Dostu Kent Ve Mekanlar çalışmasından. Bu çalışmayı yürüten Gizem Derin Eroğlu ve Mimar Elif Seda Demir, değişen bir kent yaratarak; homofobi, bifobi, transfobi ve ayrımcılığı yok etme amacı taşıyorlar. Türkiye’de ilk defa Mersin’de başlanan bu çalışma, dönüşümü daha şimdiden sağladı ve 25 mekan, 7 renk plakasına sahip oldu. Kozmopolit bir kent olan Mersin, şimdi daha fazla davetkar ve örgütlü.

Lgbti dostu kent ve mekanlar çalışması cep haritası. Haritada 7 renk plakasına sahip olan mekanlar gösteriliyor

‘’KENTİ DEĞİŞTİRMEK KENDİMİZİ DEĞİŞTİRMEK HAKKIDIR’’

Şiddetsiz, ayrımsız, kavgasız bir kent hakkı savunması olan bu çalışma; mekanları ve dahası insanları dönüştürüyor. Lgbti dostu olan kent ve mekanları, kapılarındaki gökkuşağı plakalarından tanıyabilirsiniz.Ayrımcılık karşıtı olduğunu açıklayan bu kurum ve mekanlar insanların birbirlerini tanıma ve ön yargısız ilişkiler kurma açısından dostluğa, dayanışmaya bağlı bir birlik fikrini savunuyorlar. Başlayan ve devam eden özgürlük hakkı kazanımları elbette büyüyecektir ve yeni bir toplum inşası, yapıcı kültür yaratımları olacaktır. Gizem Derin, Lgbti’lerin kurum ve mekanlarda yaşadıkları sıkıntılardan biri olan, iki cinsiyet tuvalet uygulamasının, Lgbti dostu olan yerlerin bir kaçında değiştiğini ve cinsiyetsiz uygulamaya geçildiğinden bahsetti. Bu durum Lgbti’lerin soyutlanmasının önüne geçtiği için ve birbirimizi tanımaya dayalı yeni bir birliğin oluştuğunu görmek için toplumsal somut bir örnek.

Yalnızca eylem halindeyken, toplumsal dönüşümler yaşanır.

İnsan değişir, toplum dönüşür, kent özgür olur.

Çünkü, neden olmasınlar?

 

Gökçe Atik

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.