LGBTİ+Manşet

Levent Pişkin: ibnelik hakaret değil, yoksa kendime hakaret etmiş olurdum

0
Fotoğraf: Çiçek Tahaoğlu

İçinde “İbne” kelimesi geçen tweet’i nedeniyle Başbakan Erdoğan’ın dava açtığı Levent Pişkin mahkemede ilk savunmasını verdi. “Bunu bir ibne olarak söylüyorum, ibnelik hakaret değil, cinsel yönelimdir. Ben bir eleştiri sundum, yoksa kendime hakaret etmiş olurdum” dedi.

Fotoğraf: Çiçek Tahaoğlu

Fotoğraf: Çiçek Tahaoğlu

LGBT aktivisti ve Halkların Demokratik Partisi Beyoğlu İlçe Başkanı Levent Pişkin, Başbakan’ın “Alevilik Hz. Ali’yi sevmekse ben dört dörtlük bir Alevi’yim” açıklaması üzerine twitter’dan “Erdoğan’dan ‘dört dörtlük ibneyim, ibneliği sizden öğrenecek değiliz’ açıklaması bekliyorum. Öptüm. #AnayasadaLGBT” yazmıştı. Başbakan Erdoğan, Pişkin hakkında TCK basın yoluyla hakaret suçundan şikayetçi olmuştu.

Bianet’ten Çiçek Tahaoğlu‘nun haberine göre, Pişkin bugünkü duruşmada ilk savunmasını verdi;  Başbakan’a cinsel yönelimini hakaret sayarak aşağıladığı gerekçesiyle 6 Ocak 2014’te TVK 125/1 uyarınca bulunduğu suç duyurusunu tekrarladı.

Duruşma öncesi adliye önünde yapılan basın açıklamasına LGBTİ aktivistleri  “Paralel ibne”, “İbne lobisi”, “Ben ibneyi fındık ile beslerim”, “İçindeki ibneyi öldürme”, “İbneliğin tam sırası”, “İbneler olmadan anayasa olmaz, olmadı” gibi pankartlar taşıdı.

“İfade özgürlüğünün sınırları Başbakan’a hakaretle çizilmez”

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Demokratik toplumlarda ifade özgürlüğünün sınırları Başbakan’a hakaretle değil, toplumda güçsüz olan kesimlere yönelik nefret ve düşmanlık içeren söylemlerin kısıtlanması ile çizilir.

“Eşcinsellik ya da ibnelik ne bir hastalık ne bir günah ne de bir hakarettir. Başbakan’ın ibne kelimesini hakaret olarak algılaması, varoluşları yok sayılan LGBTİ’leri bir kez daha görmezden gelmesi, bunu yaparken de LGBTİ aktivisti bir arkadaşımızı hedef alması bizler için kabul edilemez.”

“Heteroseksüel gibi ibne de hakaret değildir”

18. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma, hakimin stajyer avukat olan Pişkin’e “Neden böyle bir şey yazdın? Bir hukukçu olarak bunun hakaret içerdiğini düşünmüyor musun?” sorusuyla başladı.

Pişkin, “Başbakan’ın ‘her şeyi en iyi ben bilirim’ tavrı uzun süredir eleştiri konusu. Başbakanın ezilen kimlikleri sürekli sahiplenip bu konuda bir düzenleme yapmaması üzerine bu tweet’i attım. İbnelik hakaret değil, cinsel yönelimdir. Size ‘heteroseksüel’ dediğimde nasıl hakaret teşkil etmiyorsa ‘ibne’ de hakaret değildir” diye konuştu.

Erdoğan’a başbakanlık göreviyle ilgili değil, siyasetçi kimliğiyle ilgili bir eleştiride bulunduğunu belirten Pişkin, siyasetçilerin “şoke edici eleştirileri de kaldırmalarına” yönelik AİHM içtihatlarını hatırlattı. Ayrıca attığı tweet’te gönderme yaptığı açıklamanın Erdoğan tarafından parti genel başkanı olarak bulunduğu AKP Genel Kurulu’nda söylendiğini de hatırlattı.

“Savcı tweet’i anlayamamış”

Pişkin’in avukatlarından Tora Pekin duruşmada söz alarak, iddianameyi yazan savcının atılan 10 kelimelik tweet’i anlamadığını, bu nedenle iddialarını gerekçelendiremediğini söyledi. “Dolayısıyla biz de bu iddianameyi anlayamadık. Savcının anlayamadığı bu cümle için Türkçe konusunda uzman bir bilirkişiye ihtiyaç var mı? Bunu bir küfür olarak mı değerlendirmiş yoksa siyasi eleştiriyi hakaret mi saymış?” diye konuştu.

Şikayetçi olan Başbakanın avukatı, Levent Pişkin’in yazılı savunmasını incelemek için süre talep etti.Bir sonraki duruşma 25 Mart’ta saat 10.45’te Çağlayan Adliyesi 18. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

(Bianet/Yeşil Gazete)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.