DünyaManşet

Lahey, Karadzic’in soykırım suçu işlediğine hükmetti

0

Hollanda Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi, Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic ile ilgili kararını açıkladı. Yargıçlar, Karadzic’in 8 bin Müslüman’ın katledildiği Srebrenica’da soykırım suçu işlediği yönünde karar vererek, Sırp lideri 40 yıl hapse mahkûm etti.

28

Karadzic, kendisine yöneltilen 11 suçlamanın 10’undan suçlu bulundu.

Mahkeme hakkındaki soykırım suçlamalarından birini düşürürken, Sırp lideri, ‘insanlığa karşı suç’tan mahkûm etti.

O-gon Kwon başkanlığındaki mahkeme, binlerce kişinin hayatını kaybettiği Saraybosna kuşatması sırasında yaşanan cinayetler ve sivillere yönelik saldırılarda Karadzic’in cezai sorumluluğu olduğuna hükmetti.

‘Bosna Kasabı’ olarak anılan Karadzic, 1992-1998 yılları arasında 100 bin kişinin hayatına mâl olan, 4 milyon Bosnalının evsiz kalmasına yol açan savaştaki rolü nedeniyle savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım ile suçlanıyordu.

1995'teki Srebrenitsa katliamında 8 binin üzerinde Müslüman erkek ve çocuk Sırp güçleri tarafından öldürülmüştü.

1995’teki Srebrenitsa katliamında 8 binin üzerinde Müslüman erkek ve çocuk Sırp güçleri tarafından öldürülmüştü.

‘Mahkeme tarihinin en önemli duruşması’

70 yaşındaki Karadzic, savaştan sonra 13 yıl kaçmış, sonunda 2008 yılında Belgrad’da yakalanmış ve yargı önüne çıkarılmıştı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’ndeki bu dava, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana işlenen en ciddi savaş suçu davalarından biri.

Karaciç, Srebrenitsa katliamı konusundaysa suçu Sırp ordusunun emirleri dinlemeyen birliklerine atarak “Bazı ölümler yaşandı” demişti.

Temmuz 1995’teki katliamda 8 bini aşkın Boşnak erkek ve çocuk, Sırp güçleri tarafından öldürülmüşlerdi.

5 yıldır devam eden Karaciç davasında eski Sırp lider hem Srebrenitsa’da hem de 1992 – 1995 arasında yaşanan Bosna savaşında soykırım yapmakla suçlanıyor.

Srebrenitsa katliamından kurtulan Boşnak Muhammed Durakoviç, bugünkü duruşma için “Herkes televizyonlarına kilitlenecek. Bugünün gelmesini çok uzun süre beklediler” dedi.

 

(BBC Türkçe, Hürriyet)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.