EkolojiManşet

‘Kuzey Ormanları, Muhafaza Ormanı ilan edilsin’

0

Kuzey Ormanlarının geçmişte de uygulanan ‘Muhafaza Ormanı’ ilan edilmesi amacıyla bir kampanya başlatan Kuzey Ormanları Savunması,  ormanların korumaya alınmasını, her türlü rant ve yağma projesine kapatılmasını istedi.

Kuzey Ormanları Savunması, ormanların “Kuzey Marmara Muhafaza Ormanı” ilan edilmesi amacıyla kampanya başlattı. Kampanyanın tanıtılması amacıyla, TMMOB Mimarlar Odası’nda gerçekletirilen basın açıklamasında, “Trakya, İstanbul ve Anadolu’nun; su, nefes ve yaşam kaynağı olan Kuzey Ormanlarının, “Muhafaza Ormanı” ilan edilerek mutlak korumaya alınması, her türlü rant ve yağma projesine derhal kapatılması istendi.

‘Savunma’ adına konuşan Seda İlhan, 23 Mart’ta İstanbul, Sarıyer’de “Ekosistem, İklim ve Kentsel Büyüme Perspektifinden Kuzey Ormanları” başlıklı bilimsel nitelikte bir çalıştay düzenlendiği hatırlatarak, burada önerilen çözüm önerilerinin dikkate alınmasını istedi.

Sadece geçtiğimiz bir haftada, ormanların altı ayrı mevkiine tahrip projeleri planlandığı haberlerinin basında yer aldığını belirten İlhan şunları söyledi: Eşsiz bir ekosistemler birliği olan Kuzey Ormanları, Marmara bölgesinin en büyük ve en önemli yaşam kaynağıdır.  Kuzey Ormanları, Marmara Bölgesi’nin Karadeniz kıyı kuşağı boyunca, batıda Istranca Dağları’ndan doğuda Sakarya Nehri’ne uzanan; idari açıdan Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli ve Sakarya illerinin kuzey kısımlarını oluşturan ve bu illerin yerleşim alanları için yaşamsal önem taşıyan ekosistemler bütünüdür.”

Açıklamada, Kuzey Ormanlarının zengin doğalvarlıklarına ek olarak, Neolitik dönemden bugüne uzanan yerleşim sürekliliği sonucunda, orman köyleri, arkeolojik varlıklar, kaleler, köprüler, tarihi yollar, su kemerleri ve endüstri mirası yapılarıyla bir kültür varlığı olduğuna dikkat çekildi.

Türkiye Ormancılar Derneği adına Ahmet Kılıçaslan’ın da katıldığı açıklamada, Kuzey Ormanları’nı tehdit eden insan yapımı müdahaleler şöyle sıralandı:

Kuzey Ormanları,

1-Trakya’ya zehir saçacak termik santrallerinin,

2-Her fırsatta üçüncüsünün İğneada’ya yapılacağı açıklanan nükleer ölüm santralinin,

3-Kandıra ve Çatalca’da ormanı ve tarım topraklarını sular altında bırakacak barajların,

4-Orman ekosistemleri tahrip edilerek dikilen rüzgar enerji santrallerinin,

4-Orman katledilerek açılan, asırlar boyunca oluşmuş toprağını kazıyan, taşını kayasını çıkaran, suyunu havasını kirleten, bir ur gibi büyüyüp artarak ormanı yiyip bitiren taş, kum, kömür, maden ocakları ve beton santrallerinin,

5-Orman çevresindeki meralara ve tarım havzaları üzerine kurulan ve doğayı tahrip çevresini de kanser eden denetimsiz sanayi tesisi, site ve bölgelerinin,

6-Ormanı çöplüğe çeviren çöp depolama/yakma/eleme tesisleri ve hafriyat döküm sahalarının,

7-3.. Köprü, 3. Havalimanı ve Kuzey Marmara Otoyolu isimli doğa katili mega rant projelerinin,

8-Ormanı bölerek yaban hayatını parçalayan ulaşım, enerji, su, doğalgaz nakil ve iletim hatlarının,

9-Karadeniz’i, Marmara’yı, Boğaziçi’ni ve Kuzey Ormanları sahillerini tahrip eden liman ve deniz dolgularının,

10-Ormanı arsaya çevirip yağmalayan, orman köylerinin çevresinde bulduğu her boşluğa rant projeleri yapan iktidar destekli inşaat ağalarının,

11-Ormanın ve tarım topraklarının beslendiği yeraltı sularına el koyarak satan su şirketlerinin,

12-Kent ormanı, tabiat parkı gibi isimler altında ormanı ticari bir mekana, kuru bir dekora çeviren, gençleştirme ve seyreltme adı altında ormanı “odun pazarı”na çeviren orman “işletme” uygulamalarının,

13-Türlerini devam ettirmekte zorlanan hayvanları katleden av çetelerinin,

14-Kıyıköy’den Vize’ye kadar yaklaşık 30 km boyunca ormanı tahrip edecek ve Istrancalarda yaban hayatını dikenli tellerle ikiye bölecek “Türk akım” isimli Rus doğalgaz boru hattının,

15-Orman içinde ve kenarında yer alan askeri alanlara göz koyup yapılaşmaya açmak için çalışan rant odaklarının,

16-Doğayı tahrip ederek dünya üzerindeki canlı yaşamını hızla yok oluşa sürükleyen, kendi maddi çıkarları için yeryüzünü bir çöplüğe çevirerek iklim krizini yaratan dünya kapitalizminin tehdidi ve tahribi altındadır.

‘Kuzey Marmara otobanı durdurulsun’

Basın açıklamasında, “Kuzey Ormanları’nı inşaat şirketlerinin yağmasına açan ve halen Kuzey Ormanları’nın Çatalca, Kocaeli ve Sakarya kesimlerinde devam etmekte olan “Kuzey Marmara Otobanı” durdurulması, geri dönülmez bir doğa tahribatına yol açan tüm mega rant projelerinin iptal edilmesi,  Kanal İstanbul başta İstanbul’u kuzeye doğru büyütmeye çalışan tüm projelerden vazgeçilmesi ve doğa ve toplum yararını ilke edinmiş bir planlama politikası ile İstanbul’un nüfus artışının durdurulması, tersine göçü teşvik edecek projeler geliştirilmesi istendi.

Açıklamada, ormanların ‘niteliğinin’ değiştirilmesi talebi şu şekilde ifade edildi: “ Marmara Bölgesi’ndeki yeraltı ve yer üstü su varlığının istisnasız tümünün kaynağı olan, Bulgaristan sınırından Düzce’ye kadar Karadeniz kıyı kuşağı boyunca uzanan ve Kuzey Ormanları ekosistemini olusturan tüm ormanlık alanlar, 6831 Sayılı Orman Kanununun 23. Maddesi ve “Muhafaza Ormanlarının Ayrılması ve İdaresi Hakkında Yönetmelik” hükümlerine dayanarak “Muhafaza Ormanı” kapsamına alınmalıdır.”

Bakanlar Kurulu’nu hedef alan kampanyayı destekleyen kurumlar şöyle: Türkiye Ormancılar Derneği, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Kadıköy Kent Dayanışması, Kuzey Ormanları Savunması, Hayvanlara Adalet Derneği, Empati Derneği, Koşuyolu Çevre Gönüllüleri, Diren Büyükçekmece, Bahçeşehir Gölet Gönüllüleri, Sarıyer Kent Dayanışması, Adalar Savunması, Validebağ Savunması, Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi, İstanbul Kent Savunması, Bakırköy Kent Savunması

Kuzey Ormanları…

Kuzey Ormanları, deniz seviyesine yakın, genellikle kışın yaprağını döken geniş yapraklı ağaçlardan oluşan, az müdahale görmüş alanlarda oldukça verimli ve iyi gelişme gösteren ormanlardan oluşuyor. Bu bütüncül ekosistemler kuşağı, üç farklı iklim bölgesinin buluşma ve geçiş alanını oluşturmasıyla son derece zengin bir biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapıyor: Yaklaşık 3.000 farklı bitki türü, 46 ağaç türü, 2.800 civarında otsu bitki türü ve endemik bitki taksonları. Ormanlar, aynı zamanda 48 adet memeli, 350 adet kuş, 350 adet balık ve 45 adet sürüngen/kurbağa türünün yaşam alanı ve dünyanın önemli kuş göç yollarından. Orman, açık alan, sulak alan, kayalık, kumul, longoz gibi çok farklı ekosistemlere sahip Kuzey Ormanları’nda 15 adet Önemli Doğa Alanı (ÖDA) bulunuyor.

 Kuzey Marmara Otoyolu’nda bazı bölümler trafiğe açılıyor

Kuzey Ormanları Savunması’nın kampanyasını başlatmak üzere basın açıklaması yaptığı saatlerde, Kuzey Ormanları, Kocaeli mevkiinden geçecek Kuzey Marmara Otoyolu’nun bazı bölümlerinin bugün trafiğe açılacağı haberi Resmi Gazete’de yayımlandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğünün Resmi Gazete’de yayımlanan ilanına göre, Kesim-4’teki Kurtköy-Liman kavşakları liman bağlantı yolu üzerinde V07 viyadüğü (çift yönlü olmak üzere) ve Kesim-5’teki Liman-Sevindikli kavşakları (Sevindikli Kavşağı dahil, V03 viyadüğü sol taşıma yolu) kesimlerinin trafiğe açılması bakanlıkça onaylandı.

Otoyolun bu kesimleri bugün saat 23.59’da trafiğe açılacak. Belirli yerler (köprülü kavşaklar, ücret toplama istasyonları gibi) ve şartlar dışında otoyola giriş ve çıkış yasak olacak. Erişime kontrollü kara yolu olarak trafiğe açılan bu kesime, yayalar, hayvanlar, motorsuz araçlar, lastik tekerlekli traktörler, iş makineleri ve bisikletliler giremeyecek.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.