Doğa MücadelesiManşet

Adalar Savunması: Sivriada’da doğa, tarih ve arkeolojik eserler yok ediliyor!

0

Adalar Savunması yaptığı yazılı açıklama ile Sivriada’da Mesa Holding ve TOBB tarafından başlatılan yıkım girişiminin devam ettiğini belirtti.

Açıklamada geçtiğimiz haftalarda doğa müzeler müdürlüğünün ve belediye yetkililerinin doğa korumacıların da detek verdiği çabalarıyla durdurulan şantiye kurma girişimi geçtiğimiz hafta yeniden başladığı, ayrıca bizans dönemine ait tarihi eserler, antik liman-mendirek ve taşocağı bölgesinin dozerler ve delici makinalarla yok edilmeye başlandığı da kaydedildi.

Adalar Savunması’nın konuya dair yaptığı açıklamanın tam metni şu şekilde:

“Sivriada’da doğa, tarih ve arkeolojik eserler yok ediliyor..

Sivriada’da Mesa Holding ve TOBB tarafından başlatılan yasa, hukuk, doğa, koruma, bilim, tarih, arkeolojik eser tanımadan yürütülen hukuksuz ve gözü kara yıkım girişimi devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda doğa ve yaşam savunucularının müdahalesi sonucunda müzeler müdürlüğünün ve belediye yetkililerinin çabalarıyla durdurulan şantiye kurma girişimi geçtiğimiz hafta yeniden başladı. Bizans dönemine ait tarihi eserler, antik liman-mendirek ve taşocağı bölgesi  dozerler ve delici makinalarla yok edilmeye başlandı.

Gözlerden uzak bir noktada çalışmanın verdiği özgüvenle, ellerinde hiç bir çalışma ruhsatı olmamasına rağmen doğal ve tarihi sit alanı olan bir bölgeye girerek inşaata başlayan ve “Siz hukuki sürecinize, devam edin, biz yukarıdan sözlü izin aldık” diyebilecek kadar kurduğu yakın ilişkilere güvenerek suç işlemeyi göze alan Mesa Holding ve TOBB, tıpkı Yassıada gibi Sivrada’yı da yoketmeye başladı.

“Yassıada’yı bitirmek için oradaki şantiyeyi buraya taşıyoruz” gibi bir gerekçeyle Mesa Holding tarafından başlatılan işgal ve inşaat girişimi müzeler müdürlüğünün ve Adalar Belediyesi’nin uyarılarına ve suç duyurularına rağmen halen devam ederken durdurma kararları uygulanmıyor.

Binlerce kuş ve balığın ürediği, İstanbul’un artık yok olan mercan ve gorgon yataklarının son örneklerinin bulunduğu, Bizans döneminden arkeolojik değerler barındıran ve özel bir bitki örtüsüyle gelecek kuşaklara aktarılması gereken bir kıyı ve ada ekosistemine sahip olan Sivriada, deniz, hava  ve iklim şartları nedeniyle kullanılması imkansız bir kongre merkezi, kafe, restoran, otel, seyir terası, otopark, heliport için yokediliyor!

Bu büyük doğa, tarih ve kent suçu karşısında tüm Adalar ve İstanbul kamuoyunu doğal ve tarihi nitelikleriyle kilit önemdeki Sivriada’daki bu inşaatı durdurmak için yürütülen girişimlere destek olmaya, yürütülen yıkımı tüm yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası kamuoyuna duyurarak engelleme girişimlerine destek olmaya çağırıyoruz…

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.