EkonomiManşetTürkiye

Kuzey Marmara Otoyolu’na ‘geçmeyen araçlar’ için 2,1 milyar lira garanti ödemesi yapıldı

0

Yap-işlet devret (YİD) modeliyle inşa edilen ve yıllık belli bir sayıda araç geçiş garantisi verilen köprü ve otoyollardan Kuzey Marmara ve Ankara-Niğde otoyolları için müteahhit firmalara “geçiş garantisi” ödemesi yapıldı.

Kuzey Marmara Otoyol İşletmesi, Avrupa Yakası’nda Avrupa Otoyolu Yatırım ve İşletme AŞ ve Asya yakasında KMO Anadolu Otoyolu İşletme AŞ adlarıyla iki ayrı görevli şirketten oluşuyor.

Habertürk‘ten Olcay Aydilek’in haberine göre, göre otoyolu işleten ortaklığa, 2020 yılı için 2 milyar 150 milyon lira garanti ödemesi yapıldı.

Ankara-Niğde Otoyolu’nu ise ERG Otoyol Yatırım ve İşletme AŞ. işletiyor. Bu projeyi üstlenen şirkete de 2020 yılı için 150 milyon TL dolayında garanti ödemesi gerçekleştirildi.

Karayolu bakım-onarım ve yapımını üstlenen diğer müteahhitlere de bayram öncesinde ödeme yapılacağı belirtiliyor. Bu ödemenin tutarı henüz netleşmese de 1-2 milyar TL aralığında bir ödeme konuşuluyor. Müteahhitlerin, 14-15 milyar TL alacağı olduğu ifade ediliyor.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu, Osmangazi Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, Avrasya Tüneli, Ankara-Niğde Otoyolu yap-işlet devret (YİD) modeliyle inşa edildi. Bu projelerde araç geçiş bedelleri, döviz olarak belirlendi. Devlet, bu projelere belli sayıda araç geçiş garantisi verdi. Araç geçişleri, garanti sınırının altında kalması halinde aradaki farkı devlet ödüyor. Bu projelerden bazılarında dolar, bazılarında da Euro üzerinden geçiş garantisi ödemesi yapılıyor.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.