Manşet

Kuzey Marmara Otoyolu işletmecisine kar cezası

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 24 Ocak’ta yoğun kar yağışı nedeniyle Kuzey Marmara Otoyolu‘nun (KMO) bazı kesimlerinin 18 saat trafiğe kapalı kalmasından dolayı sorumlu şirket işletmesine 795 bin 957 lira ceza kesti.

KMO İşletmesi de konuya ilişkin bir açıklama yaptı ve otoyolda mahsur kalan vatandaşların yaşadığı mağduriyetin bir nebze de olsa giderilmesi adına Kuzey Marmara Otoyolu’nun “Kesim-1: Kınalı-Yassıören”, “Kesim-2: Yassıören-Odayeri” ve “Kesim-7: Habipler-Hasdal” mevkilerini kapsayan yolları kullanan ve mağduriyet yaşayan tüm sürücülerden alınan otoyol geçiş ücretlerini iade ettiğini bildirdi.

Odayeri-Mall of İstanbul istikameti için de iade

Kuzey Marmara Otoyolu’ndaki Kuzey Çevre Otoyolu Projesi’nin işletmecisi ICA da yaşanan mağduriyete ilişkin açıklamada bulundu.

Şirket, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu’nun, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin üçüncü kesimini (Kurnaköy gişelerinden başlayıp Odayeri gişelerine kadar olan ana güzergah ve bağlantı yolları) oluşturduğuna dikkati çekerek, şirketin sorumluluğunun sadece bu kesimin işletme ve bakımından ibaret olduğunu vurguladı.

‘Mahsur kalan vatandaşlarımıza tazminat ödenecek midir?’

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle, 24 Ocak’ta İstanbul’da meydana gelen kar yağışı sonrasında Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan yollarda, özel hukuk tüzel kişilerince işletilen otoyollarda ve İstanbul Havalimanı‘nda ulaşımın sağlanamadığı gerekçesiyle soru önergesi verdi.

Altay, verdiği önergede, İstanbul’da meydana gelen kar yağışı esnasında kara yollarında ve İstanbul Havalimanı’nda ulaşım sağlanamadığı için vatandaşların mağdur olduğunun tespit edildiğini belirterek, “Özel otoyolda mahsur kalan vatandaşlarımıza kaldıkları süre dikkate alınarak bir tazminat ödemesi yapılacak mıdır?” diye sordu.

Bakan Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verilen önergede şu sorular yer aldı:

  • İstanbul’da kar yağışının başlayacağı öngörülen saatlerde Ankara-İstanbul Otoyolunun Bolu Dağı mevkisinin ulaşıma açılması nedeniyle yaratılan tır trafiğinin, yaşanan sorunlarda etkisi olduğuna dair bir ölçüm ve tespit yapılmış mıdır?
  • 24 Ocak günü söz konusu otoyolun Ankara-İstanbul yönünde trafiğe açılması ile gün içerisinde İstanbul’a giriş yapan tır sayısının, son 1 aylık sürede aynı saatlerde (12.00-18.00) giriş yapan tır sayısı ile bir karşılaştırma yapılmış mıdır?
  • İstanbul’da kar yağışı devam ederken, İstanbul’a ulaşım yolları üzerinde bulunan il valiliklerince alınan önlemler nelerdir?
  • Çevre il ve İstanbul valilikleri tarafından gerekli önlemlerin zamanında ve yeterince alındığını düşünüyor musunuz?
  • Meteorolojinin ısrarlı uyarılarına rağmen İstanbul’a giriş-çıkışların zamanında durdurulduğunu düşünüyor musunuz?
  • Özel otoyolları, TEM ve KGM tarafından işletmesinin, denetiminin ve müdahalelerin yapıldığı yollarda yaşanan eksiklikler ve görev-hizmet kusurları nedeniyle ilgili özel işletmelere, kamu yöneticilerine bir cezai yaptırım uygulanacak mıdır? Özel oto yolda mahsur kalan vatandaşlarımıza kaldıkları süre dikkate alınarak bir tazminat ödemesi yapılacak mıdır?
  • Ülkemizin ve İstanbul’un dünyaya açılan kapısı olan ve yaşanan süreçte uçuşların gerçekleştirilemediği, yerli ve yabancı konukların mağdur edildiği, ülkemizin prestij kaybına uğradığı göz önüne alındığında ilgililer hakkında hangi tedbirler uygulanacaktır?
  • İstanbul Havalimanı İşletme Sözleşmesinde, yaşanan bu durumlara dair sorumluluklar ve cezai müeyyidelerle ilgili hangi düzenlemeler bulunmaktadır?
  • Bundan sonra bu tür olayların yaşanmaması adına aldığınız ve almayı düşündüğünüz önlemler nelerdir?

Ne olmuştu?

İstanbul’u etkisi altına alan şiddetli kar yağışı sebebiyle 24 Ocak Pazartesi günü Kuzey Marmara Otoyolu’nun bazı kesimlerinde trafik kazaları yaşanırken, yoğun trafik kentte ulaşımı da olumsuz etkilemişti.

Kuzey Marmara Otoyolu Kınalı-Yassıören (Kesim-1), Yassıören-Odayeri (Kesim 2), Habipler-Hasdal (Kesim-7) mevkilerini kapsayan yollar 18 saat trafiğe kapalı kalmıştı.

Yunanistan Başbakanı otoyolda mahsur kalan vatandaşlarından özür diledi

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, başkent Atina’da etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle Attiki-Odos Otoyolu‘nda saatlerce mahsur kalan binlerce kişiden ve elektrik kesintilerine maruz kalanlardan özür dilemişti.

Miçotakis haftalık kabine toplantısı konuşmasına, ülkenin en modern otoyolunda mahsur kalan sürücülerden özür dileyerek başladı. Özel bir şirket tarafından işletilen otoyolda mahsur kalanlarla ilgili konuşan Miçotakis “Son kar fırtınasının idare edilmesi konusunda imtiyaz sahibinin açık sorumlulukları var. Var olan yasalarımız çerçevesinde tam anlamıyla bir soruşturma yapılacak. Özel sektörle ilgili sözleşmelerdeki maddeler incelenecek” demişti.

Meteorolojinin günlerce süren uyarılarına rağmen, otoyolun zamanında araçlara kapatılmaması tepki çekmiş, Atina Valiliği sorumluluğun otoyolu işleten özel şirkette olduğunu açıklamıştı.

Şirketle ilgili soruşturma açılırken, CEO’su da sorumluluğu kabul ederek görevinden istifa etti.