ManşetTürkiye

İstanbul kar fırtınasının etkisinde; çok sayıda kişi mahsur; özel araçların trafiğe çıkması yasak

0

İstanbul‘da Avar kar fırtınası gece saatlerinde etkisini arttırdı. Yoğun kar yağışı nedeniyle yollar kapandı, insanlar yollarda mahsur kaldı. Başakşehir ve Beylikdüzü‘nde kapalı yolda beklemek istemeyenler yürüyerek evlerine gitmeye çalıştı. Çok sayıda sürücü araçlarını yol kenarına bırakıp evine yaya gitti. Özellikle Mahmutbey Gişeler‘de yaklaşık 16 saattir yüzlerce araç mahsur kalmış durumda. Halen kurtarılmayı bekliyorlar.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, yardım çalışmaları için terk edilen araçların alınması çağrısı yaptı.

Arnavutköy‘de kar mağduriyetini bazı oteller fırsata çevirdi. Normalde geceliği 300 lira ile 500 lira arası olan odalara, otel sahiplerinin bin liradan başlayıp 100 euro’ya kadar çıkan fiyat verdi. Otel bulmayanlar geceyi camilerde geçirdi.

İstanbul’da etkili olan kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle sabah 04.00’a kadar uçuşların durduğu İstanbul Havalimanı‘nda şehir içine ulaşım da durunca yolcular havalimanında kaldı.  Seferleri iptal olan yolcular bilet değişikliği için, bilet satış ofislerinin önünde kuyruk oluşturdular. Yolcular, şehir içi ulaşımın da durması nedeniyle havalimanında kalmak zorunda kaldı. Dokuz süreyle uçakta bekleyenler oldu. Sabiha Gökçen Havalimanı‘ndan ise uçuşlar sürüyor. Yalnızca uçak seferlerinin azaltıldığı belirtiliyor. İstanbul Havalimanı’nda ise tüm uçuşlar gece saat 00.00’a kadar durduruldu.

Arnavutköy Boğazköy mevkiinde yüzlerce araç yoğun kar yağışı altında mahsur kaldı. Zincirleme kazanın meydana geldiği yolda mahsur kalanlar saatlerdir araçlarında bekliyor. Mahsur kalanlardan bazıları araçlarında yakıtın azaldığını belirterek yardım istedi. Hadımköy mevkiinde de yardım bekleyen vatandaşlar var.

Fotoğraf: NTV

İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Arnavutköy, Hadımköy, Beylikdüzü mevkilerinde yol temizleme çalışmalarının sürdüğünü belirtti. İmamoğlu, Mahmutbey gişelerde uzun süredir bekleyen vatandaşlarımız olduğunu biliyorum. Onların ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda azami gayret gösterilmiştir. Şu an mahsur kalan vatandaşlarımıza da ulaşma ve yardım etmek için çalışmalarımız sürüyor. Ana halterlerde kapalı yolumuz yoktur” diye konuştu.

Mahsur kalan 5 bin 57 kişi tahliye edildi

Otogarlardan çıkışlar ve İstanbul Havalimanı’ndan uçuşlarla birlikte özel araçların trafiğe çıkışı 13.00’e dek durduruldu. Sabah saatlerinde yollarda mahsur kalan 5 bin 57 kişi tahliye edildi; 3 bin 180 kişi otellere, misafirhanelere ve yurtlara yerleştirildi.

Kar yağışının trafiği olumsuz etkilemesi nedeniyle Marmaray sabaha dek ücretsiz kullanıma açıldı. Güvenlik, sağlık ve ulaşım dışındaki kamu personellerinin bugün izinli sayılacağı açıklandı. Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) da, İstanbul’da yargı mensupları ve adliye çalışanlarının bir gün süreyle idari izinli sayılacağını duyuruldu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bazı bölgelerde kar kalınlığının bir metreye yaklaştığını belirterek, “Lütfen acil bir durum olmadıkça evinizden çıkmayın” uyarısında bulundu.

Başkan İmamoğlu AKOM’da basın toplantısı düzenledi. Karla mücadeleyle ilgili yapılan ve yapılacak çalışmalarla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Halk ekmek üretimi yoğun şekilde devam etmektedir. Cebeci Fabrikamız’dan sevkiyat gecikmeli olarak gerçekleşti. Yolların kapalı olmasından kaynaklandı. Ancak şu an ekmek sevkiyatları sürmekte. İstanbul’da su kesintisi de yaşanmayacaktır. Bin 500 evsiz vatanadaşımızı tesislerimizde ve otellerimizde ağırladık. İhtiyaçlarını gidermekteyiz. Sokak hayvanları için besin değeri yüksek kuru mama dağıtımı yapıldı. Arkadaşlarımız kuru mama dağıtımını sürdürecekler.”

85 santimetre kar ölçüldü

Dün gece saatlerinde İBB Afet Koordinasyon Merkezinde (AKOM) çalışmaları takip eden İmamoğlu, burada yaptığı açıklamada da yağan karı “afet yağışı” olarak nitelendirmişti. Bazı bölgelerde kar kalınlığının bir metreye yaklaştığını aktaran İmamoğlu şöyle konuşmuştu: “Arnavutköy, Başakşehir, Sultangazi gibi noktalarda kırsala gittikçe 80-85 santim gibi kar yüksekliklerini ölçerek bize ulaştırdı. Güneydeki ilçelerimizde 50-60 santimetrelere iniyor. Kent merkezinde de 35-40-50 santimetrenin altında pek fazla yer ölçemiyoruz.”

Fotoğraf: Murat Küçük/DHA

İstanbul’a TIR, kamyon ve otobüs geçişleri yok

İstanbul’da etkili olan kar yağışı nedeniyle TEM ve D-100 kara yollarının Bolu Dağı kesiminden yolcu otobüsleri ile TIR ve kamyonların geçişine izin verilmiyor.

Kentte günlerdir yağan kar yağışının etkisi azaltmasıyla birlikte ulaşım rahatladı. Yolların tamamı trafiğe açıldı. Ancak İstanbul’da etkili olan kar yağışı ve buzlanma nedeniyle TEM ve D-100 yollarının Bolu Dağı kesiminde trafik ve Karayolları ekipleri, uygulama yaptı. İki güzergahta da yolların Bolu Dağı Tüneli’ne yaklaşık 1 kilometre mesafede TIR, otobüs ve kamyonlar durduruldu. İrsaliyelerinde İstanbul’a gittiği tespit edilen araçlar geri döndürüldü. Araçlar, bir dinlenme tesisinin park alanına yönlendirildi. Park alanında bekleyen otobüslerdeki yolculara Türk Kızılayı Bolu Şubesi ekipleri tarafından gıda desteği sağlandı.

Sağlık Bakanı: UMKE ekipleri görevlendirildi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Hava koşulları İstanbul’da ulaşımı ciddi şekilde etkilemiş durumda. Acil sağlık hizmetlerinde aksamaların önüne geçebilmek için, koşullara uygun donanıma sahip UMKE ekiplerimiz şehrin farklı noktalarında görevlendirilmiştir. Hayırlı sabahlar” mesajını paylaştı.

Kar yağışı yurdun büyük bir bölümünde etkili olmaya devam ediyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), hayatı olumsuz etkileyen kar yağışıyla ilgili dün bir açıklama yaptı; kar yağışının akşam saatlerinde etkisini artıracağının belirtilmesi üzerine İstanbul’da bazı önlemler alındı.

13.00’e kadar özel araçla trafiğe çıkmak yasaklandı

Sabah saatlerinde İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, olumsuz hava koşullarının devam etmesi sebebiyle saat 13.00’e kadar özel araçların trafiğe çıkmayacağını bildirdi. Vali Yerlikaya, Twitter’dan yaptığı açıklamada, şu bilgileri paylaştı:

“Saygıdeğer İstanbullular, alınan son meteorolojik raporlara göre, ilimizde olumsuz hava koşulları devam etmektedir. Bu nedenle, bugün saat 13.00’e kadar, toplu taşıma ve görevli araçlar dışındaki özel araçların trafiğe çıkışına müsaade edilmeyecektir. Anadolu ve Trakya istikametlerinden şehrimize araç girişi çıkış kısıtlaması devam edecektir. Gelişmelerden kamuoyu bilgilendirilecektir. Gösterdiğiniz sabır ve anlayış için teşekkür ederiz.”

İstanbul Havalimanı bugün saat 13.00’a kadar kapalı olacak
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DMHİ) Genel Müdürü Hüseyin Keskin, ​​​​​​​Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Olumsuz hava koşullarının etkisini sürdürmesi nedeniyle İstanbul Havalimanı pistlerine uçak iniş kalkışı yapılmayacak olup, kapalılık durumu 25 Ocak saat 13:00’a kadar uzatılmıştır” denildi.

Fotoğraf:İbrahim Yıldız/DHA

İstanbul Havalimanı’nda mahsur kalan vatandaşların uyumaları için karton dağıtıldığı görüldü.

Fotoğraf: Twitter/ @24framesCinema

İstanbul Havalimanı’nda kargo terminalinin çatısı çöktü

İstanbul Havalimanı’nda Turkish Cargo’ya hizmet veren tesisin çatısı kar nedeniyle çöktü.

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, Twitter’dan yaptığı açıklamada, İstanbul Havalimanı’nda Turkish Cargo’ya hizmet sunan tesisin çatısında, biriken kar kütleleri ve fırtına nedeniyle çöküntü oluştuğunu belirtti.

Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Yalova, Düzce ve Bursa güzergâhından İstanbul’a gidişler tedbir amaçlı durduruldu.

Otogarlardaki tüm şehirler arası otobüslerin çıkış kısıtlaması 13.00’e kadar uzatıldı.

İl genelinde hizmet veren tüm kreş ve gündüz bakımevleri tatil edildi.

İçişleri ve Ulaştırma bakanları İstanbul’da

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın talimatı üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile AFAD Başkanı Yunus Sezer yoğun kar yağışının yaşandığı İstanbul’a geldi.

Bakanların uçağı Atatürk Havalimanı‘na indi. İstanbul Havalimanı’nın kullanılmayarak Atatürk Havalimanı’nın kullanıma açık olması nedeniyle sosyal medyada vatandaşlar Atatürk Havalimanı’nın neden kapatıldığını sordu, duruma tepki gösterdi.

MSB: 71 kişi kışlada misafir edildi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İstanbul’da yoğun kar yağışı nedeniyle Hadımköy bölgesinde mahsur kalan 71 kişinin Hadımköy Kışla Komutanlığı’nda misafir edildiğini duyurdu.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “İstanbul’da yaşamı olumsuz etkileyen yoğun kar yağışı nedeniyle Hadımköy bölgesinde mahsur kalan 71 vatandaşımız Hadımköy Kışla Komutanlığımızda misafir edilmiştir. AFAD ile koordineli olarak kar temizliği ve kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere İstanbul Garnizon birliklerindeki iş makineleri hazırlanmış ayrıca 2, 3 ve 5’inci Kolordu Komutanlıklarımızdaki iş makinelerinin de İstanbul’a sevki için planlama yapılmıştır” denildi.

Bozcaada’ya tüm feribot seferleri iptal edildi

Çanakkale’nin Bozcaada ilçesine yapılması planlanan tüm feribot seferleri, olumsuz hava şartları nedeniyle iptal edildi.

Çanakkale Boğazı ve adalar hattında deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ Deniz Ulaşım A.Ş., Kuzey Ege Denizi’nde olumsuz hava şartları nedeniyle Geyikli-Bozcaada hattındaki tarifeli tüm feribot seferlerinin iptal ettiğini duyurdu. Buna göre Geyikli-Bozcaada hattında; Bozcaada’dan saat 10.00, 14.00 ve 18.00 ile Geyikli’den saat 11.00, 15.00 ve 19.00’daki seferler yapılamayacak.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.