Türkiye

Danıştay’dan karar çıktı: Torbalı’da mermer ocağı yapımına ret

İzmir’in önemli tarım merkezlerinden Torbalı’nın Yazıbaşı Mahallesi Keldağı Mevkii’ne, Mendeş Şirketi tarafından zeytinlikler, meyve bahçeleri ve su kuyularının olduğu bölgede yapılmak istenen mermer ocağına verilen ÇED olumlu raporunun iptal kararı Danıştay tarafından onandı.

Davanın avukatları Karya Mercan ve Şehrazat Mercan, İzmir 4. İdare Mahkemesi‘nin ÇED olumlu raporunun iptal kararının Danıştay 6. Dairesi tarafından onanmasının ardından, “‘ÇED olumlu’ kararı iptal edilen, Keldağ Tepesi’ne kalker ocağı veya mermer ocağı gibi tesis amaçlı izin, orman tahsisi veya ruhsat gibi işlemlerin de Maden Kanunun 7. Maddesi‘ne göre iptalini isteyeceğiz. Çünkü bu izin ve ruhsatların dayanağı olan ÇED kararları iptal edilmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Aycan Karadağ‘ın BirGün‘den aktardığına göre, karara ilişkin yaptığı ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bakanlığın zeytinlik, yer altı sularının ve tarım alanlarının doğrudan ve olumsuz etkileneceği yerlerde artık ‘ÇED gerekli değildir’, ‘ÇED olumlu’, izin, ruhsat ve orman tahsisi gibi işlemleri reddetmesi gerektiğini, ÇED süreci dahi başlatılmaması gerekiyor.”

Ruhsatların iptali için mücadeleye devam edecekleri belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yapılan keşifte yedi uzman bilirkişi ÇED raporunu, sahayı inceledi ve 3573 Sayılı Zeytinlerin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanun kapsamında, bölgenin kadim ve yoğun zeytinlik olduğunu, mermer tesisi de olsa, tozuma olacağını, her iki mahallenin suyunu temin eden İZSU kuyularının olumsuz etkileneceği belirtildi. Mahkeme de bu yönde iptal kararı vermişti. Danıştay 6. Daire’nin onaması üzerine de karar kesinleşti. ‘ÇED olumlu’ kararı iptal edilen, Keldağ Tepesi’ne kalker ocağı veya mermer ocağı gibi tesis amaçlı izin, orman tahsisi veya ruhsat gibi işlemlerin de Maden Kanunun 7. maddesine göre iptalini isteyeceğiz. Çünkü bu izin ve ruhsatların dayanağı olan ÇED kararları iptal edilmiştir.”

Ne olmuştu?

Menteş Şirketi, ilk olarak taş ocağı ve kırma eleme tesisine ilişkin çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararını almak için İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurdu. Projenin ÇED sürecine tabi tutulması gerektiğini belirten müdürlük talebi reddetti. Ardından projeyi mermer ocağına çeviren şirket, 2020 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık projeye ÇED olumlu kararı verdi. Bölge halkı da ÇED olumlu kararının iptali için dava açtı. İzmir 4.İdare Mahkemesi, ÇED olumlu kararının iptaline hüküm etti. Şirket kararı temyize taşıdı. Temyiz talebini inceleyen Danıştay 6. Dairesi kararı onadı.