EnerjiManşetYerel

Kütahya’da kurulan GES’ler elektrik üretmeye başladı

0
Fotoğraf: DHA

Kütahya‘nın Altıntaş ilçesinde 14 köye KÖYDES projesi kapsamında kurulan güneş enerjisi santrali (GES) panelleri, elektrik üretmeye başladı.

İlçe Özel İdare Müdürü Mehmet Taşan, projeyle 2 bin 950 ton karbon salımının önüne geçileceğinin de altını çizdi.

‘280 hanenin 1 yılda tükettiği enerji karşılanıyor’

DHA‘da yer alan habere göre, Altıntaş Kaymakamlığı, köylerin elektrik ihtiyaçlarını karşılamak için yaklaşık altı ay önce KÖYDES kapsamında GES projesi geliştirdi. 14 köydeki güneş enerjisi santrallerinin kurulumları tamamlandı ve elektrik üretimine başladı.

İlçe Özel İdare Müdürü Mehmet Taşan, Altıntaş’ın 35 köyünün 31’inde suyun sondaj kuyularından temin edildiğini, bu durumun yüksek elektrik maliyetine neden olduğu için böyle bir projenin ortaya çıktığını söyledi.

Taşan, “Üretilen 263 megavat enerji ile ortalama 280 hanenin 1 yılda tükettiği enerji karşılanıyor. Bunun yanında çevresel etki olarak da 2 bin 950 ton karbon salınımının önüne geçilerek çevremizdeki kömürden kaynaklı kirliliğin de önüne geçilmiş olacak” dedi.

‘Yıllık bazda 50-60 bin lira civarında bir giderimiz vardı’

Projenin uygulandığı 14 köyden biri olan Altıntaş köyü muhtarı Muhittin Şahin yaşadıkları süreci şöyle anlattı:

İçme suyumuz tamamen elektriğe bağlı olduğu için giderler yüksekti. Altıntaş Kaymakamı’mız önderliğinde Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yatırım yapıldı.

Eski düzen sayaçlar olduğunda su ve elektrik faturası paralarını toplamakta ve ödemekte gerçekten çok zorlanıyorduk. Bu proje sayesinde bırakın zorlanmayı, artık köyümüze düzenli gelir elde etme durumuna geçti. Yıllık bazda 50-60 bin lira civarında bir giderimiz vardı. Şimdi bu giderlerin köye gelir olarak döneceğini umut ediyoruz.”

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.