Gündem

Kusturica’ya benzettikleri oyuncuyu dövdüler!

0

Yönetmen Emir Kusturica, kendisine karşı düzenlenen kampanya sonucu Altın Portakal Film Festivali’nden ayrılarak ülkesine dönmüştü. Antalya’da bir grup, Kusturica’ya benzettikleri İsviçreli oyuncu Michael Neuenschwander’i dövdü.

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin jüri başkanlığını yapmak üzere davet edilen Emir Kusturica, AKP hükümetinin bakanları dahil geniş bir kesimin kendisine karşı yürüttüğü kampanya nedeniyle Türkiye’yi terk etmek zorunda kalmıştı. Kusturica, bu kararı aldığında yanında 50 kişilik koruma ordusuyla jüri üyeliği görevini yürütemeyeceğini, birisinin kendisini çekip vurmayacağından emin olamayacağını söylemişti.

Kusturica’nın kaygılar haklı çıktı. ANF’nin haberine göre İsviçreli oyuncu Michael Neuenschwander, başrolünü oynadığı “180 derece” filminin galasının çıkışında bir grup tarafından Emir Kusturica’ya benzetilerek dövüldü. Saldırgan grup “Bu adamı kovmamış mıydık?” ve “Hala ne işi var burada?” diyerek sanatçıyı tartakladı.

Başta niye saldırıya uğradığını anlayamayan Neuenschwander, kendisine saldıran grubun elinden film ekibi ve güvenlik elemanları tarafından kurtarılarak salondan çıkartıldı.

Kusturica’nın Türkiye’den ayrılması üzerine yapılan yorumlardan biri de, kendisine kimsenin bir şey yapmayacağı, güvenlik korkusunu abarttığıydı. Ancak Neuenschwander’e yapılan saldırı, Kusturica’nın güvenlik kaygısının haklı olduğunu ortaya koydu. Kusturica’ya karşı yürütülen siyasi kampanyada kullanılan söylem, Sırp karşıtı bir milliyetçilikten de fazlasıyla besleniyordu.

Kusturica: Tepkileri AKP başlattı
Kusturica, Sırbistan’a döndükten sonra “Politika” gazetesine verdiği röportajda, kendisine gösterilen tepkileri çok “anlamsız” bulduğunu ifade ederek, tüm filmlerinin Türkiye’de gösterildiğini ve 10 kez de Türkiye’de konser verdiğini söyledi.

Kendisine dönük tepkileri AKP’nin başlattığını iddia eden Kusturica, “İstanbul’daki siyasetçilerin Antalya’daki sosyal demokratlara bir darbe vurmaları için ben uygun bir sebeptim” ifadesini kullandı.

Kusturica, Antalya’da sosyal demokratlarla yaşanan gerginliğin “meşale taşıyıcısının” Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay olduğunu iddia ederek, “Tüm bunlara rağmen orada çok güzel bir şey yaşadım. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalya’nın fahri hemşehrisi olmamı teklif etti” dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise, Kusturica’ya fahri hemşehrilik teklifinde bulunduğu iddialarını reddederek, “Bunu kim uydurdu bilmiyorum. Konuşmamızda fahri hemşehrilik konusu geçmedi” diye konuştu.

(sol)

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.