Kültür-SanatManşet

Yavuz Özkan hayatını kaybetti

0

Türk sinemasının usta yönetmenlerinden, senarist, yapımcı ve oyuncu Yavuz Özkan, bir süredir tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde bir süredir organ yetmezliği nedeniyle tedavi gören Yavuz Özkan hayatını kaybetti.

1942 yılında Yozgat’ta doğan Yavuz Özkan, 1962 – 1965 arasında Kütahya’daki bir madende işçi olarak çalıştıktan sonra 1966’da dergi yayıncılığına başladı. Öykü yazarlığı ve tiyatro ile ilgilendi. Tiyatro oyunları yazdı ve yönetti. Kocaeli Tiyatrosu’nun kurucuları arasında yer aldı. Bu topluluk dağılınca Dostlar Tiyatrosu’nda ve Töb-Der’de oynadı. Howard Fast’ ın, Sacco ile Vanzetti’in hayatını anlatan “Suçsuzlar” adlı romanını oyunlaştırdı ve sahneye koydu.

1970’te kısa filmler çekmeye başladı ve film senaryoları yazdı. 1974 yılında ‘Vardiya’ adlı belgesel filmle yönetmenliğe başladı. 1978 yılında başrollerinde Cüneyt Arkın, Tarık Akan, Hale Soygazi, Meral Orhonsay, Halil Ergun’un oynadığı ‘Maden’ filmini yönetti. 1979’da Tarık Akan, Fikret Hakan ve Sevda Aktolga’nın başrollerinde yer aldığı ‘Demiryol’ filmini yazdı ve yönetti. ‘Yengeç Sepeti’ (1994),‘Bir Kadının Anatomisi’ (1995) gibi Türk sinemasına 44 film kazandıran Yavuz Özkan; Antalya Film Festivali, Adana Film Festivali, Ankara Film Festivali ve İstanbul Film Festivali, İskenderiye Film Festivali ve SİYAD’dan toplam 27 ödül kazanarak büyük bir başarı elde etti.

1980’de Paris’e gitti ve yedi yıl süreyle oyuncu, yönetmen ve yazar olarak çalıştı. Fransız Televizyonu için ‘Sevgiliye Mektuplar’ ile ‘Son Savaşçı’ adlı TV dizilerini senaryosunu yazan ve yöneten Özkan, Philippe Nuil’in yönettiği ‘Suyun Altındaki Ağaç’ta’ oyuncu olarak kamera karşısına geçti.

1987’de Türkiye’ye dönen Yavuz Özkan düzenli olarak her yıl bir film çekti. Filmleri yurt içinde ve yurt dışında sayısız ödüller kazandı ve birçok filmi dünyanın birçok ülkesinde gösterime girdi.

1991’de iki arkadaşıyla birlikte TÜRSAK’ı (Türkiye Sinema ve Audiovisuel Vakfı) kurdu. İki yıl boyunca vakfın 2. Başkanlığını yaptı.

1995 yılında Z-1 Film Atölyesi’ni kurdu. Sinemanın ustaları, sanatçılar, akademisyenler, felsefeciler, edebiyatçılar ve iletişimcilerden oluşan 33 kişilik öğretim kadrosuyla parasız sinema eğitimi verdi. Okul hiçbir finansal yardım ve eğitim ücreti almadan 170 öğrenciye eğitim verdi. Ayrıca filmlerde çalışma ve pratik deneyim edinme şansı da sağladı. Atölye isimli bir dergi çıkardı. Atölye’nin son yılında eğitim, senaryo ve diyalog yazarlığı, sinematografi ve sinema oyunculuğu dersleri için “New York Tisch School Of Arts”, “Lodz Film, Television And Theatre School”, “Hungarian Academy Of Drama, Film And TV”, “Royal Shakespeare Company” den getirilen öğretim görevlileriyle devam etti. Daha sonra da Küçük Sahne Sadri Alışık Tiyatrosu’nda Cumartesi Söyleşileri düzenledi.

1998 yılında Film Yönetmenleri Derneği’nin Genel Başkanlığı’na seçildi. 1999-2002 yılları arasında Film Yönetmenleri Derneği Genel Başkanlığı yaptı. Her cumartesi yapılan Türk Sinema Tarihi Seminerleri’ni ve yine derneğin organizasyonuyla cuma günleri Film Analizi toplantılarını düzenledi. 40 Türk romanından uyarlamalar projesini TRT ile birlikte yaşama geçirdi.

Kendi yazdığı ve yönettiği ‘Herkesin Bildiği Sırlar’ adlı oyun 5 Mart 1998’de, ‘Karşı Penceredeki Kadın’ ise Mart 1999’da sahnelenmeye başladı.

1988 yılında kendi yazdığı ve yönettiği “Umut Yarına Kaldı” filmde Lale Mansur ve Duygu Asena ile birlikte başrolde oynadı.

En son 2010’da senaryosunu da yazdığı ‘İstanbul’da Aşk’ı yöneten Özkan sanat yaşamı boyunca 44 filmi yönetti.

Özkan, 24 Mayıs Cuma günü (yarın) düzenlenecek törenle toprağa verilecek. (Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.