ManşetDünyaHayvan Hakları

Kuş gribi salgını nedeniyle Japonya’da 5.8 milyon tavuk öldürüldü

0

Geçtiğimiz yıl kasım ayında Japonya‘nın Kagawa eyaletinde tavukların yetiştirildiği bir çiftlikte ortaya çıkan ve ülkenin farklı bölgelerine yayılan kuş gribi salgını sebebiyle öldürülen tavuk sayısı 5.8 milyona ulaştı.

15 eyalette görülen toplu kuş gribi vakaları nedeniyle 36 tesiste yaşayan tavuklar öldürüldü. Sayının önümüzdeki günlerde 6 milyona yaklaşması bekleniyor.

DHA’nın aktardığına göre 2005-2006 sezonunda ise virüsün daha az bulaşıcı bir türü nedeniyle 5.78 milyon tavuk katledilmişti.

Güvenlik açığı tespit edildi

Japon kamu yayıncısı, sağlık otoriteleri tarafından tesislerde yapılan incelemelerde bazı üreticilerin yönergelere uymadığının belirlendiğini duyurdu.  Kimi tesislerin dezenfeksiyon işlemlerinde yetersiz kaldığı tespit edilirken, bazı çiftliklerde ise yabani kuşların içeriye girişine imkan verecek güvenlik açıkları belirlendi. Uzmanlar, virüsün kümes hayvanlarına bu yolla bulaşmış olabileceğini belirtiyor.

Japonya’da ilk kez geçtiğimiz kasım ayı başında Kagawa‘da ortaya çıkan toplu kuş gribi vakaları kısa süre içinde 14 farklı eyalete daha sıçramış, salgından etkilenen tesisler ve çevresindeki çiftliklere tedbir amaçlı üretim ve sevkiyat kısıtlamaları getirilmişti.

Yüksek sayıdaki vakalar nedeniyle tavukların öldürülmesi için yapılan çalışmalarına Öz Savunma Kuvvetleri (SDF) de destek vermişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.