Kuru fasulye bir yılda % 57 zamlandı

Emtia Fiyat Endeksi’ne göre, geçtiğimiz ay fiyatı en çok artan ürün hem aylık hemde yıllık bazda kuru fasulye oldu. Geçtiğimiz ay % 6.9 artan kuru fasulye fiyatı son bir yılda ise % 56.6 yükseldi.

Emtia fiyatlarında uluslararası piyasalarda görülen dalgalanmalar, iç piyasayı da etkiliyor. Arz-talep dengesizliği nedeniyle toptancı piyasalarında son bir ayda kuru fasulye, mazot ve buğday fiyatları en çok artarken, çinko, kalay ve putrel fiyatlarında gerileme yaşandı.Toptancı piyasalarında işlem gören yirmi temel malın toptan fiyatlarıyla hazırlanıp yayınlanmakta olan DÜNYAEmtia Fiyat Endeksi’ne göre, geçtiğimiz ay fiyatı en çok artan ürün hem aylık hem de yıllık bazda kuru fasulye oldu.

Yıllık yüzde 56.6 artan kuru fasulyede fiyat artışı aylık ise %6.9 oldu. DÜNYA Emtia Fiyat Endeksi’ne göre, kuru fasulyeden sonra temmuz ayında fiyat artışında ikinci sırada % 4.2 artışla mazot, üçüncü sırada ise % 3.5 artışla buğday yer aldı.

Toptancı piyasalarda işlem gören yirmi temel malın toptan fiyatlarıyla hazırlanıp yayınlanmakta
olan DÜNYA Emtia Fiyat Endeksi’ndeki % değişimler şöyle: 2011-2012 Temmuz döneminde en yüksek fiyat artışı %56.6 ile kuru fasulyede gerçekleşirken, fiyat artışında ikinci sırada % 36.5 artışla fındık, üçüncü sırada ise %18.1 artışla kurşun yer adı.

Kauçuk fiyatı bir yılda %26 geriledi Endeks kapsamına giren diğer mallardaki 12 aylık fiyat değişimleri ise şu şekilde gerçekleşti: Çimentoda %16.7, kuru üzümde %15.8, buğdayda %7.8, tenekede %7.7, sığır etinde %4.3, şekerde %4, kerestede %2.9, pirinçte %2, mazotta %1.4 fiyat artışı görülürken, pamuk ipliğinde %2.7, çinkoda %4, bakırda %5, pikdemirde %6.9, putrelde %10.3, pamukta %17.7, kalayda %18.2, kauçukta da %26 fiyat düşüşü görüldü. 2012 Temmuz ayında ise aylık fiyat değişimleri şöyle kaydedildi. Kuru fasulyede arz ve talepten kaynaklanan %6.9 fiyat artışı, mazotta 7 Temmuz ve 21 Temmuz’da yapılan resmi zamdan kaynaklanan %4.2, buğdayda %3.5, pirinçte yine arz ve talepten kaynaklanan %2.1, pamukta yine aynı nedenle %1.2, bakırda binde 8, pikdemirde dövizden kaynaklanan binde 1 fiyat artışı yaşandı.

Çinkoda aylık fiyat düşüşü %12.7 Kurşun, teneke, pamukipliği, çimento, şeker, kereste fiyatları geçtiğimiz ay değişmezken, 2012 Temmuz ayında fiyatlarında azalış görülen mallar ise şunlardır: Fındıkta yeni mahsulden kaynaklanan binde 3, sığır etinde arz ve talepten kaynaklanan binde 5, kuru üzümde yeni mahsulden kaynaklanan binde 8, kauçukta dünya borsalarından kaynaklanan %2.6, putrelde dövizden kaynaklanan %3, kalayda %10, çinkoda dünya borsalarından kaynaklanan %12.7 fiyat düşüşü görüldü.

(Dünya)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

2024’ün ilk dokuz ayında afetlerden kaynaklanan kayıplar 259 milyar doları aştı

Yılın ilk üç çeyreğinde iklim felaketlerinden kaynaklanan ekonomik kayıplar 258 milyar doların üzerine çıktı. Sigortalı kayıpların ise en az 102 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor

Borsada fosile yatırım finansal risk yaratıyor, öncelik yenilenebilir enerji olmalı’

BIST100 Endeksi’nin karbon riskine maruz kalma oranı yüzde 11,3 olarak açıklanan SEFİA raporunda, varlıkların piyasalardan kaynak sağlayamama riskine dikkat çekiliyor.

Yeşil Düşünce’den 14. Yeşil Ekonomi Konferansı: Türkiye yeşil dönüşümde nerede?

Yeşil Düşünce Derneği'nin gerçekleştireceği 14. Yeşil Ekonomi Konferansı', 4 Eylül'de Postane'de gerçekleştirilecek. Konferansta uzmanlar Türkiye'deki yeşil dönüşüm sürecinin tüm aşamalarını tartışacak.

Avustralya’da ev sahipleri iklim risklerinden sigorta masraflarını karşılayamaz hale geldi

Avustralya'daki ev sahiplerinin iklim krizinin risklerine karşı sigortaları artık karşılayamaz hale geldiğini ortaya koyan yeni bir rapor, iklim kriziyle bağlantılı doğal afetler nedeniyle artan sigorta primlerinin daha da artacağını söylüyor.

Almanlar balkonlarındaki güneş panelleri ile iklim krizine karşı mücadele ediyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından artan elektrik fiyatları, Almanya'da balkon güneş panellerine olan talebi arttırıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR