Doğa MücadelesiManşetTürkiye

Kurşun fabrikası davası sahipsiz

0

İzmir’de faaliyette olduğu dönemde kurşun üreten, ‘kentin Çernobil’i’ olarak gösterilen fabrikanın nükleer atıklarını toprağa gömdüğü iddiasıyla ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün şikayetçi olduğu, Yargıtay’ın bozduğu dava, yeniden görülmeye başladı. Müdürlük yetkilileri ve avukatlarından kimsenin katılmadığı duruşmada, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin müdahil olma istemi reddedildi.

İzmir’deki 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, ‘Toprak, su veya havada kalıcı özellik gösterecek, insan veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların ve bitkilerin doğal özelliklerini değiştirmeye neden olabilecek şekilde çevreyi kasten kirletme’ suçundan 5 yıl hapis ve 100 gün adli para cezası istemiyle yargılanan tutuksuz sanık Hasan Yavaş ile avukatı Selahattin Seymen katıldı. Davada, şikayetçi konumundaki Çevre ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri ile avukatlar katılmadı. Sanık avukatı Seymen, fabrikanın müvekkilinin dedesi tarafından henüz çevre bilincinin oluşmadığı, buna dair yönetmeliğin yürürlüğe girmediği dönemde kendi arazisi içinde atıkları bertaraf ettiğini, sonrasında müvekkilinin işletmeyi devraldıktan sonra yüklü paralar harcayarak çevreye zarar vermeden atıkları ortadan kaldırdığını, asıl zarara müvekkilinin uğradığını dile getirdi. Sanık Hasan Yavaş ise, söz konusu atıkların kendi zamanında değil dedesinin zamanında ve ortada herhangi bir mevzuat yokken depolandığını, dolayısıyla kendisinin olayda kastının bulunmadığını söyledi.

ZARAR GÖRMEDİĞİ GEREKÇESİYLE RED

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Genel Başkanı Avukat Arif Ali Cangı, davaya müdahil olmak için başvurdu. Mahkeme Başkanı Ömer Faruk Ceylan, heyetiyle partinin bu olaydan doğrudan ya da dolaylı olarak zarar gördüklerine dair somut delil bulunmadığı gerekçesiyle katılma talebinin reddedilmesi yönünde karar verdiklerini bildirdi. Başkan Ceylan, Yargıtay 4’üncü Ceza Dairesi’nin istemi doğrultusunda, daha önce aynı konuda İzmir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan ve fabrikanın üretiminden sorumlu müdürü olarak çalışan, Hasan Yavaş’ın eski eniştesi Yıldırım Mustafa İrvana’nın yargılandığı davanın, bu davayla birleştirildiğini hatırlatarak, İrvana’nın tekrar savunmasının alınmasına gerek olmadığına, bozma kararı öncesinde dinlenen tanıklar Osman Özgür ve Metin Urulat’ın tekrar dinlenmesine karar vererek davayı erteledi.

“KARAR İTİRAZ EDECEĞİZ”

Duruşma ardından davaya katılma reddedilen Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Genel Başkanı Avukat Arif Ali Cangı, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün sahiplenmesi gereken davayı biz sahiplenmek istiyoruz. Mahkeme burada bir kamu yararı görmeyip katılma talebimizi reddetti. Partimiz kamu yararı gözeten faaliyet gösteriyor ve çevre konusunda duyarlı. Katılma talebimizin reddedilmesi kararına itiraz edeceğiz” dedi.

DAVALAR BİRLEŞTİRİLMİŞTİ

İzmir 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2008 yılında açılan davada sanık Hasan Yavaş’a, 4 yıl 2 ay hapis ve 100 gün para cezası verilmiş, Yargıtay 4’üncü Ceza Dairesi kararı bozmuştu. Yargıtay, bozma gerekçesinde davanın, İzmir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde, fabrika müdürü Yıldırım Mustafa Irvana’nın yargılandığı dava ile birleştirilmesini, araziye atık bırakma işleminin hangi tarihte sonlandırıldığının araştırılmasını istemişti.

 

www.haberler.com

You may also like

Comments

Comments are closed.