Kürk Mantolu Madonna – Sabahattin Ali

En sevdiğim yazarların başında gelen, öykülerinin hayranı olduğum Sabahattin Ali, Kürk Mantolu Madonna kitabıyla edebiyatımızın en unutulmaz kadın kahramanlardan biri olan Maria Puder’in de yaratıcısı olmuştur.

1943’te ilk baskısını yapan ve 70 yaşında olduğu halde, genç bir kızdan farksız gözüken Kürk Mantolu Madonna’nın nasıl olup da çoksatar olduğu edebiyat camiasının cevabını bulamadığı soruların başında gelmektedir. Kitapseverlerin has edebiyata yöneldiğine dair iyi niyetlerimizle romana geçelim.

Kitapta iki ayrı olay örgüsü vardır. Birincisinde tercüme bürosunda çalışan anlatıcı aynı yerde çalışan Raif Efendi ile tanışır ancak bu silik adamla aralarında başlarda samimiyet oluşmaz. Fakat Raif Efendi’nin hastalandığı bir gün anlatıcının tercüme evraklarını evine götürmesi üzerine onu daha yakından tanıma fırsatını bulur. Sonrasında Raif Efendi’nin durumunun ağırlaşması üzerine eşyalarını toplarken bir defter bulur ve defteri okumaya başlar.

Kürk Mantolu Madonna

Defterde yazılanlar ikinci olay örgüsünü ve romanın asıl çarpıcı kısmını oluşturur. Etrafıyla iletişim kurmakta zorlanan, Havranlı zengin bir ailenin çocuğu olan Raif Efendi’yi, babası işlerini geliştirecek teknikleri öğrenmesi için Almanya’ya gönderir. Ancak Raif Efendi burada müzelere ve resim galerine gider. Bir galeride gördüğü Kürk Mantolu Madonna tablosundan çok etkilenir. Resmedilen kişi olan Maria Puder’le tanışır ve âşık olur. İlişkileri çok iyi gitmekteyken, Raif Efendi, babasının vefatı üzerine Türkiye’ye dönmek zorunda kalır. Sonrasında mektuplaşmaya devam ederler. Bir süre sonra Maria Puder mektup yazmayı keser, aldatıldığını düşünen Raif Efendi ise başka bir kadınla evlenir.

Sonraaa… Romanın sürprizli sonunu açık edip, kitabı henüz okumayanların alacağı tada limon sıkmamak için anlatacaklarıma burada noktayı koyuyorum.

Not: Bu yazının videosunu aşağıdaki linkten Uzman Tv’den izleyebilirsiniz.

http://www.uzmantv.com/kurk-mantolu-madonnanin-konusu-nedir

Mehmet Fırat Pürselim

3mehmet fırat pürselim

 

Mehmet Fırat Pürselim
Mehmet Fırat Pürselim

1975 yılında Antalya’da doğdu. Üsküdar Anadolu Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Avukatlık yapmakta ama içine huzursuz bir cin kaçtığı için rahat batmakta, yazar olmaya heveslenmekte.
İlk kitabı Hayat Apartımanı, 2012 Naim Tirali Öykü Ödülü’ne layık görüldü. İlk romanı Emanetimdeki Hayatlar 2014 yılında çıkacak ama hep öykücü kalmaya niyetli. Çeşitli çok yazarlı kitap projelerinin yanı sıra Bağzı Şeylere Öyküler seçkisinde de bir öyküsüyle yer aldı. Çocuklar için Doğa Öyküleri serisi hazırlamakta, serinin ilk kitabı Flamingo Çocuk raflara çıktığından beri çocukların avuçlarına konan bir tüy olmaya çalışmakta.
Dergilerde, gazetelerde, kitap eklerinde öykü, eleştiri, deneme, kitap tanıtımı ve diğer türlerde yazıları yayınlandı. Uzman Tv’de kitap tanıtımı programları yaptı. Yeşil Gazete’de düzenli olmayan bir süreklilik içinde kitaplar ve edebiyata dair yazılar yazmakta.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR