Küresel Yeşiller’den şeffaflık ve özel hayatın korunmasına destek

Küresel Yeşiller, ABD muhbiri ve eski Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) çalışanı Edward Snowden tarafından açıklanan ayrım gözetmeyen yaygın casusluk olaylarını şiddetle kınamakta ve Snowden’ın cesur davranışına destek verdiklerini belirtmektedir. ABD gizli servisleri tarafından genellikle başka ülkelerin gizli servisleriyle işbirliği halinde işletilen PRISM ve Tempora gibi muntazam veri gözetleme ve dinleme sistemlerinin varlığını açığa çıkaran Snowden dünyaya bir hizmette bulunmuştur. Küresel çapta 80’den fazla Yeşiller Partisi’nin biraraya geldiği Küresel Yeşiller, terörizm ile mücadelenin kitleleri gözetlemek için bahane olarak kullanılması ile diplomatik ve ticari casusluk gerçekleştirilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Terörle mücadele insan hakları, demokrasi ve vatandaşların özel hayatlarına saygı çerçevesinde sıkı yasal kontrol altında yürütülmelidir. Edward Snowden’ın açıklamalarının kıvılcımını çaktığı halkın öfkesini, uluslararası modern diplomasinin en utanç verici süreçlerinden biri izlemiştir. Obama yönetimindeki ABD’nin baskısına boyun eğen Fransa, İspanya, İtalya ve Portekiz uluslararası anlaşmaları tamamen ihlal ederek hava sahalarını Bolivya Başkanı Evo Morales’e kapamışlar ve Edward Snowden’ın uçakta olduğuna dair asılsız bir şüpheye kapıldıklarından Morales’in uçağını Viyana’da acil iniş yapmaya zorlamışlardır.

Buna karşılık, bu ülkelerin vatandaşları ve kendi Yeşil Partileri ve çok sayıda diğer sosyal ve politik organizasyonlarıyla Edward Snowden’a sempati ve hayranlıklarını açıklamakla kalmamış, Snowden’a sığınma verilmesi çağrısında bulunmuşlardır. Küresel Yeşiller, Edward Snowden’a sığınma teklifinde bulunan Bolivya, Venezuela ve Nikaragua’nın bu eğilimini takdir etmektedir.

Toplu gözetlemenin oluşmasında ABD ile işbirliği yapan ülkelerin parlementolarının istihbarat dairelerinin faaliyetlerine ışık tutulması ve özel yaşamın korunması ve ülkelerin saygı içerisinde birarada yaşamasını düzenleyen uluslararası yasal normların teminat altına alınması için araştırma komisyonları kurmalarını istiyoruz.

Tüm yeşil parlamenterlerimizi ve parlamenter arkadaşlarımızı bu kapsamlı yasadışı gözetleme rejimini sonlandıracak uluslararası yasal çerçeveyi güçlendirme çağrısında bulunuyoruz. Yeşiller, daima demokrasi ve onur, şeffaflık ve özel yaşamı savunanların yanında olacaktır.

Yeşil Gazete için çeviren Özde Çakmak

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR