Günün Manşetiİklim KriziManşet

Küresel iklim değişikliği sıcak hava dalgası görülme ihtimalini en az iki kat arttırıyor

0

Yunanistan ve Avrupa başta olmak üzere dünyada birçok farklı bölge aşırı iklim olayları ile yüz yüze kalırken, geçtiğimiz hafta bu olaylarda iklim değişikliğinin parmağı olduğunu ortaya koyan önemli bir rapor yayınlandı.

Bilim insanlarının bulgularına göre, iklim değişikliği Kuzey Avrupa’yı kasıp kavuran sıcak hava dalgasının oluşma ihtimalini iki katına çıkardığını ortaya koydu.

Dünya İklim Atıf Çalışmaları Grubu üyesi araştırmacılar mevcut Kuzey Avrupa’daki 7 hava istasyonunda, mevcut yüksek sıcaklık verilerini geçmişteki rekor sıcaklıklar ile karşılaştırdı. Bilim insanları, Finlanda (2 istasyon), Danimarka, İrlanda Cumhuriyeti, Hollanda, Norveç ve İsveç’teki bu istasyonlarından alınan bu verilerin yanı sıra, insan kaynaklı iklim değişikliğini değerlendiren bilgisayar modellemeleri kullandı. Bu istasyonlar, gerçek zamanlı verilere sahip olmaları ve veri 1900lerin başından beri düzenli veri topladıkları için seçildi.

“İklim değişikliği sıcak hava dalgası görülme ihtimalini en az iki kat arttırıyor”

Bilim insanları, tarihi rekorların kırıldığı her yılın en sıcak ardışık üç gününü incelerken, 2018 yılı için de şu ana kadar en sıcak üç günün verisi ile karşılaştırdı. Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü’nden Dr. Geert Jan Van Oldenborgh araştırmanın sonuçların hakkında “Finlandiya’da Kuzey Kutup Dairesi’ndeki istasyon için, mevcut sıcak hava dalgasının olağanüstü, tarihte eşi benzeri görülmemiş bir rekor olduğunu gözlemledik” diyor. “Bu çarpıcı sonuçlara rağmen, bu istasyon ve diğer üç istasyonda iklim değişikliğinin bu sıcaklıklardaki etkisini ölçmek, tarihi yaz sıcaklığı verilerinin değişkenliği yüzünden mümkün değildi. Ancak Hollanda, Danimarka ve İrlanda’daki istasyonlarındaki veriler, ilgili ölçümü yapmamızı olanaklı kıldı. İklim değişikliği bu coğrafyalarda sıcak hava dalgası görülme ihtimalini en az iki kat arttırıyor” diye ekliyor.

Dublin, bu üç istasyonda iklim değişikliğinin en az ihtimalle sıcak hava dalgalarını etkilediği istasyon olarak bulundu (1.2 – 3.3 faktör, ortalama 2 kat). Danimarka istasyonu için ise sonuçlar iklim değişikliğinin bölgedeki sıcak hava dalgasının görülme ihtimalini 2.4 – 12 faktör arası – ortalama 5 kat arttırdığını, Hollanda’da ise 1.6 – 16 faktör – ortalama 3.3 kat arttırdığını gösteriyor. Bilim insanları, 2018 yılı sıcak hava dalgası halen devam ettiği için sonuçların ön sonuçlar olduğunu ve 2018’in devamı için hava sıcaklık tahminleri üzerinden hesaplandığını, detaylı kantitatif analizin 2018 yazından sonra yapılacağını ifade ediyorlar.

“Sera gazı emisyonlarını muhtemel en keskin yollarla kısıtlamamız gerekiyor”

Oxford Üniversitesi Çevresel Değişim Enstititüsü Yardımcı Direktörü Dr. Friederike Otto, “İklim değişikliğinin bunlara sebep olduğu net bir çıkarım. Dünya ısındıkça, bu ve benzeri sıcak hava dalgaları daha yaygın hale gelecek. Bir zamanlar nadiren görünen sıcak hava durumları olağan olacak, şimdiden birçok yerde olağanlaştı bile.” diyor. Çözüme vurgu yapan Otto “Bu toplumun hazırlanabileceği ve hazırlanması gereken bir durum. Ancak, aynı şekilde, bu tür aşırı hava olaylarının görülme ihtimalini azaltmak için sera gazı emisyonlarını muhtemel en keskin yollarla kısıtlamamız gerekiyor.”

Dünya İklim Atıf Çalışmaları Grubu, çalışmayı resmi olarak bilimsel dergilerde de yayımlayacaklar. Bilim insanları aynı zamanda, Kuzey Avrupa’da Mayıs’dan beri ortaya çıkan yüksek basınçta iklim değişikliğinin rolünü de inceleyecekler. Dünya İklim Atıf Çalışmaları Grubu’nun daha önce yaptığı çalışmalar da iklim değişikliğinin birçok bölgedeki etkisini ortaya koymuştu. Bunlar arasında, Kuzey İrlanda’nın 2015-2016 kışında deneyimlediği yüksek yağış ve seller, Houston’u vuran Harvey kasırgası bulunuyor.

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.