İklim KriziManşet

Kuraklık: Çanakkale’de su kullanımına kısıtlama getirildi

0
kuraklık

Çanakkale‘nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı‘nda kuraklık nedeniyle su miktarının iyice azalması üzerine Çanakkale Belediyesi, encümen kararıyla su kullanımına yönelik bazı yasaklar getirdi.

Çanakkale Belediye Encümeni tarafından, tüm dünyada ve ülkede yaşanan küresel ısınmanın etkisiyle su kaynaklarının azaldığını, yaşanmaya başlanan sıkıntılar göz önünde bulundurularak, kentin tek su kaynağı olan Atikhisar Barajının sürdürülebilirliğini sağlamak, yaşam kaynağı olan suyu korumak gerekçesiyle kenti yakından ilgilendiren önemli kararlar alındı.

‣ Kuraklık: Yazır Barajı’nda çatlaklar oluştu

‣ Kuraklık: Zernek Barajı’nda su seviyesi dibi gördü

Hortumlar rafa kaldırılıyor

Encümen kararları doğrultusunda konut ve işyeri önlerinin ve içlerinin hortumla yıkanması, halı ve kilim yıkamaları, şehir şebeke suyu ile hortumla araba yıkanması yasaklandı.

Ayrıca yüksek su tüketimi olan sanayi tesislerinde suyun tasarruflu kullanılabilmesi için mevcut kullanımlar göz önüne alınarak kısıtlamaya gidildi.

Sayaçlar sayesinde yeraltı suyu kullanımı tespit edilecek

Oto kuaför-yıkama işletmelerinde su tüketiminin ayda en fazla 20 metreküp olarak uygulanması; oto kuaför-yıkama, halı yıkama, hamam, tuvalet gibi su tüketimi yüksek olan işyerlerinde ön ödemeli elektronik sayaç takılması, yeraltı suyu kullanımı varsa mekanik sayaç takma mecburiyetinin getirilmesi ve böylece yeraltı su kullanımının tespitinin yapılması da alınan kararlar arasında bulunuyor.

‣ Bursa’nın içme suyu için bir tehdit: Nilüfer Barajı tamamen kurudu

‣ Gökçe Barajı’nın yüzde 82’si kurudu: Yalova’da 30 günlük su kaldı

‣ Kuraklık: İstanbul’un suyunu karşılayan barajlarda doluluk oranı düştü

Sulamaya yönelik kısıtlamalar

Kararlar, sulama işlemlerine de kısıtlamalar getiriyor. Buna göre, bahçe sulamalarının sabah ve akşam, mümkünse kuyu suyu ile ve yağmurlama/damlama sistemleri kullanılarak yapılması; park, bahçe, yeşil alan, tarımsal maksatlı üretim yapılan yerlerde sulamaların kısıtlanması; acil sulama ihtiyacı olan yerlerin yağmurlama, damlama sulama ile su kullanımının minimuma indirilmesi yönünde kararlar alındı.

Uymayanlara cezai işlem uygulanacak

Alınan bu kararların su kaynağı rezervinin yeterliliğine göre, Belediye Encümenince yeniden değerlendirilmek üzere 30 Nisan 2023 tarihine kadar geçerli olmasına, kontrol ve denetimin Belediyenin ilgili müdürlükleri tarafından yapılmasına, encümence alınacak su tasarrufuna yönelik bu kararlara uymayanlar hakkında “5326 Sayılı Kabahatler Kanununca” cezai işlem yapılmasına oy birliği ile karar verildi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.