İklim KriziManşet

Bursa’nın içme suyu için bir tehdit: Nilüfer Barajı tamamen kurudu

0
Fotoğraf: AA, Nilüfer Barajı

Bursa‘nın içme suyu ihtiyacının karşılandığı iki barajdan biri olan Nilüfer Barajı, bölgenin bir süredir yağış almaması sonrası kurudu. Nilüfer Çayı üzerinde kurulan ve 2007 yılından bu yana hizmet veren, yıllık 60 milyon metreküp su kapasiteli baraj, son dönemdeki mevsimsel kuraklıktan olumsuz etkilendi.

Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) tarafından yapılan açıklamada “Değerli vatandaşlarımız kış dönemini kurak geçiriyoruz. Suyumuzu daha dikkatli kullanmamız gereken günlerdeyiz. Kesinti yapmadan günlük su ihtiyacınızı karşılamak için her adımı atıyoruz. Lütfen suyumuzu dikkatli kullanalım” denildi.

Bursa Su Kolektifi’nden Çevre Bakanlığı’na dilekçe: Nilüfer zehir akıyor, izleyecek misiniz?
Nilüfer Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 1’e düştü
Nilüfer Çayı’nda ‘kalite kodu değişikliği’, suyu temizledi!

Ocak 2023’te yüzde 4 ölçülen barajın ortalama su seviyesi, bu ayın ilk günlerinde iyice azalarak 18 Şubat’ta sıfıra düştü.

Bölgenin uzun süredir yağış almaması nedeniyle 1,47 kilometrekarelik barajda su kalmadı.

Nilüfer Barajı’nın alt havzasında yer alan ve kentin diğer içme suyu kaynağı olan yıllık 125 milyon metreküp su kapasiteli Doğancı Barajı’ndaysa seviye yüzde 24’e geriledi.

BUSKİ verilerine göre, geçen yıl 25 Şubat’ta Doğancı Barajı’nda seviye yüzde 43, Nilüfer Barajı’nda yüzde 24 civarındaydı.

BUSKİ Genel Müdür Güngör Gülenç, Doğancı Barajı’nın doluluk oranının, kurulduğu günden bu yana en düşük seviyeye indiğini söyledi.

Öte yandan Bursa Su Kolektifi gibi kentte bulunan STK’lar, yıllardır Nilüfer Çayı’na bırakılan atıklara işaret ediyor ve buna karşı harekete geçmeleri için yetkilileri göreve çağırıyor. Ancak bugün gelinen noktada Nilüfer Barajı kurumuş durumda. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Nilüfer’e bırakılan sanayi atıklarına karşı onlarca kez göreve çağırıldı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.