İznik Gölü'ndeki çekilme her geçen yıl biraz daha artıyor. - Fotoğraf: İHA
Türkiye‘de Kasım ve Aralık ayından sonra kuraklığın hakimiyetiyle kapanan 2022’nin ardından 2023’te de aşırı sıcak rekorları kırıldı. Türkiye‘de kış mevsiminde beklenen yağış düşmedi. İklim krizi birçok bölgede kendisini aşırı hava olaylarıyla gösterdi. Kuraklık da bunlardan biri oldu. Can Suyumuz proje ekibi de kuraklığa karşı harekete geçilmesi uyarısında bulunarak ‘Türkiye’de Kuraklık İçin Kırmızı Alarm: Kuraklıkla İlgili Afet Yönetim Planı Oluşturulsun‘ imza kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında şu ana kadar 17 bin 670 imza toplandı.
“Kuraklık sebebiyle son 50 yılda bir milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğini biliyor muydunuz?”
Bu soruyla başlayan kampanyanın metninde ülkede her gün bir gölün kuruduğuna, kuraklığın ayrıca tarıma, ekonomiye, sosyolojik yapıya verdiği zarara değiniliyor.
Hayatını kaybeden canlılara işaret edilen kampanyada “Yaşam yok oluyor” uyarısında bulunuluyor. Ve bunu bir soru takip ediyor:
“Bunların sadece bir başlangıç olduğunun farkında değil miyiz?”
Kuraklığa karşı önlem alınmaması durumunda bu felaketlerin insanları ele geçireceğini ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyerek can kayıplara neden olacağı vurgulanıyor. Talep ise şu:
“Kuraklıkla ilgili Afet Yönetim Planı oluşturulsun”
Türkiye’nin iklim krizinden en çok etkilenen ve etkilenecek olan Akdeniz Havzası’nda yer aldığının hatırlatıldığı kampanyada şunlara yer veriliyor:
“İklim krizi kaynaklı susuzluk ve yağış rejimi dengesizlikleri kuraklığı tetikliyor. Ana su kaynaklarımız olan sulak alanlar, yani nehirler ve göller kurudukça, suyumuzu kaybediyoruz. Kişi başına düşen kullanım suyu oranları tespit edilerek, iklim değişikliği, nüfus artışı gibi etkenler de gözetilerek yapılan hesaplamalara göre ülkemizde 2022 yılı itibariyle kişi başına düşen yıllık su miktarı 1.323 m3. Bu, Türkiye’nin daha şimdiden ‘su stresi‘ altında olan ülkelerden biri olduğunu gösteriyor. Ayrıca kış kuraklığı başta İstanbul olmak üzere, Ankara, Bursa ve İzmir’i de tehdit ediyor. Azalan yağışlar sebebiyle barajlardaki su seviyeleri düşüyor. Uzmanlar, kış kuraklığı yüzünden tarımda üretim periyodunun değişebileceğini belirtiyorlar.”
Kampanyayı başlatan ekip afet yönetim planı oluşturulması talebinin yanısıra şunları istiyor:
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…