İfade ÖzgürlüğüKültür-SanatManşet

Kültür Bakanlığı, ‘Kurak Günler’e verilen destek fonunu faiziyle geri istedi

0

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yönetmen Emin Alper’in “Kurak Günler” filmi için verilen destek fonunu, faiziyle geri istedi. Emin Alper konuyla ilgili, “‘Dolaylı bir sansür mekanizması işletilerek paramız geri isteniyor şu an. Bu çok tehlikeli. Bütün yönetmenleri şu an tedirgin eden bir sürece imza atmış oldu maalesef bakanlık” dedi.

Alper, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği faiziyle 20 ay sonra geri istemesi hakkında şunları söyledi:

“Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, tarafımıza gönderdiği bir yazıyla, ‘Kurak Günler’ adlı projemize verdiği finansal yapım desteğini yasal faiziyle birlikte geri istedigini bildirmiştir.

Bu karar, 2018 yılı Kasım ayında başvuru yaptığımız ilk taslaktan sonra, proje geliştirme sürecinde senaryoda gerçekleştirdiğimiz değişikliklerin uygun görülmemiş olması gerekçesiyle alınmıştır. Bu, senaryonun tüm değişiklikleri içeren nihai halini Sinema Genel Müdürlüğü’ne teslim ettiğimiz tarihten 20 ay sonra alınmış bir karardır.

Bu karar kuşkusuz, filmimizle ilgili Cannes Film Festivali’nin hemen ertesinde başlayan, Antalya Film Festivali’nden sonra da devam eden yalan ve karalamaya dayalı medya kampanyalarının baskısıyla alınmıştır.

“Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde kamu fonları destek verdikleri filmlerin senaryolarındaki değişiklikleri denetlemez. Sinema sektörünün işleyişine aşina olan herkes şunu çok iyi bilir:

Senaryolar yazıldığı andan çekim gününe kadar, proje geliştirme sürecinde, çekim sırasında sette ve en nihayetinde kurguda değişir. Bunun aksi, eşyanın tabiatına aykırıdır. Maalesef Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2019’da yapılan yönetmelik değişikliğiyle, senaryolar üzerindeki değişiklikleri takip etmek bahanesiyle eserlerimize yönelik açık bir sansür süreci işletmektedir.

Tehlikeli bir örnek

Nitekim ‘Kurak Günler’in yapım desteğini geri isteme kararı, sektör temsilcilerinin de yer aldığı sinema destekleme kurulu devre dışı bırakılarak, Kültür ve Turizm Bakanı’nın onayıyla, keyfi şekilde alınmıştır ve sinemamızın geleceği için son derece tehlikeli bir örnek teşkil etmektedir.

Şunu bir kez daha hatırlatmak isteriz: ‘Kurak Günler’, 2022 yılında üç büyük uluslararası film festivalinden birinde ülkemizi temsil etme başarısı gösteren tek uzun metraj film olmuştur.

Dünya prömiyerinden sonra pek çok ulusal ve uluslararası festivalde gösterilmiş ve çok sayıda ödül almıştır. Normal şartlarda, verilen desteği verimli bir şekilde kullandığımız ve ülkemizi uluslararası alanda başarıyla temsil ettiğimiz için kamu tarafından takdir edilmeyi beklerdik. Ne yazik ki, filmimizin başına gelenler, ülkemizde hiçbir başarının cezasız kalmadığının talihsiz bir örneği olmuştur.”

Altın Portakal’dan dokuz ödül

“Kurak Günler”, Türkiye prömiyerini Ekim 2022’de düzenlenen 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali‘nde yaptı. Film festivalde ‘En İyi Yönetmen’, ‘SİYAD En İyi Film’, ‘En İyi Müzik’, ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’, ‘En İyi Kurgu’, ‘En İyi Görüntü Yönetmeni’, ‘En İyi Erkek Oyuncu’, ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ ve ‘Cahide Sonku Ödülü’ ödülü olmak üzere dokuz ödül aldı.

Ödül konuşması için sahneye çıkan Alper, Boğaziçi Üniversitesi’nin yönetmen olmasında büyük katkısının olduğunu belirterek şunları söylemişti:

“Ülkesinin en güzide eğitim kurumunu ele geçirilecek bir kale olarak gören zorba bir zihniyetin saldırısı altında. Utanıyorum. Bu ülkenin bu nadide kurumuna yapılan saldırıdan gerçekten utanıyorum. Ama Boğaziçi Üniversitesi direniyor. Kazanacak. Sadece Boğaziçi Üniversitesi değil, zorbalığa karşı direnen herkes kazanacak. Gezi direnişçileri kazanacak. Hemen yanı başımızda diktatöre karşı direnen Ukrayna halkı kazanacak. Zalim mollalara direnen kadınlar kazanacak. Bütün bu direnişçiler tiranlara zorbalara şunları söylüyor: Kazanamayacaksınız. Tarih sizin yanınızda değil. Yıllar sonra hatıranızın önünde eğilecek kimseyi bulamayacaksınız”

Hedef gösterilmişti

Alper törenin ardından Akit, Sabah ve Aydınlık gibi yayın organları tarafından hedef gösterildi. Akit, yönetmeni hedef gösterdiği haberlerinde “LGBT propaganda filminin bakanlıktan destek aldığı ortaya çıktı! Erdoğan’a ve hükümete hakaret etti, 9 ödül aldı!”, “Bakanlıktan alınan destekle yola çıktılar! Hükümete kin kusup Erdoğan’a hakaret ettiler” gibi başlıklara yer verdi. Sabah gazetesinden Yüksel Aytuğ “Devletten para alıp devlete çakan ikiyüzlüler!” ifadelerini kullandı.

Aydınlık gazetesi ise Bakanlık desteğinin ardından “Kurak Günler” filminde değişiklikler yapıldığını iddia etti. Yayın organı, “Altın Portakal, yurtdışından fon alıyor” ifadeleriyle ise töreni ve yönetmeni hedef gösterdi.

Alper bu olayların ardından Bakanlık desteği hakkında şunları söylemişti:

“Kültür Bakanlığı Sinema Destekleme Fonu biat karşılığında verilen ulufe değil, sinema seyircilerinin aldıkları biletlerden kesilen rüsumlarla, yani hepimizin vergileriyle oluşturulmuş bir fondur. Amacı ülke sinemasını uluslararası alanda temsil edebilecek kalitedeki filmleri desteklemektir.  Kurak Günler’in Cannes Film Festivali resmi seçkisinde yer alması, filmimizin 2022’de üç büyük festivalde gösterilen Türkiye’den tek film olması ve Antalya’da aldığımız ödüller bu fonun ne kadar isabetli bir yere gittiğinin en açık göstergesidir.”

You may also like

Comments

Comments are closed.