ManşetTürkiye

Kültür Bakanlığı, “Hatay Müzesi haberi gerçekleri yansıtmıyor”

0

Hatay Müzesi’ndeki mozaiklerin restorasyon sırasında tahrip edildiği ve değişime uğradığı iddiaları üzerine açıklama yapan Kültür Bakanlığı, basında yer alan fotoğrafların gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Mozaiklerin kesinlikle değişime uğramadığını belirten Bakanlık, basın mensuplarının müzedeki söz konusu mozaikleri görüntüleyebileceğini de açıkladı.

20

Kültür Bakanlığı’nın yazılı açıklaması şu şekilde:

“Bakanlığımıza yapılan başvuru üzerine 16/02/2015 tarihinde bir ön inceleme komisyonu oluşturulmuş, ön inceleme ile bazı mozaiklerin restorasyonunda eksikliklerin tespit edilmesi üzerine 13/04/2015 tarihinde idari ve teknik inceleme başlatılmış ve teknik inceleme 27/04/2015 tarihinde tamamlanmıştır.

Yapılan çalışma sonucunda mozaiklerde tahribatın oluşmadığı, konservasyonun devam ettiği, basında kullanılan fotoğrafların konservasyonun ilk aşamasında çekilmiş fotoğraflar olduğu ve art niyetli kişiler tarafından fotoğrafların üzerinde oynama yapılarak kullanıldığı tespit edilmiştir.

Hatay Mozaik Müzesinde bulunan ve restorasyonu yapılan İsis Mozaiğinde önceki dönemlerde uygulanmış olan vernik tabakası alınmış ve renklerde vernikten kaynaklanan sararma giderilmiştir. Dolayısıyla eski ve yeni fotoğraflar arasında renk farkı varmış gibi görülmektedir. Ancak işlemler tamamlandığında mozaik eski rengine tekrar kavuşacaktır.

Konu ile ilgili gerekli incelemeler yapılmış, Teftiş Kurulu Başkanlığına iletilmiş ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. A. Haluk Dursun tarafından bizzat yerinde incelemeler yapılmıştır.”

(Radikal)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.