Kuduz bahanesiyle katliam yasası meşrulaşmaz: Yılda en fazla 2 vaka görülüyor

Türkiye'de sokakta yaşayan hayvanlara yönelik hazırlanan katliam yasası, kuduz riski öne sürülerek meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Ancak yılda en fazla iki kuduz vakasının görülmesi, bu gerekçeyi zayıflatıyor.

Son günlerde Türkiye‘de sokakta yaşayan köpeklere yönelik hazırlanan ve köpeklerin sokaktan toplanıp barınaklara götürülmesini ve sahiplendirilememeleri durumunda öldürülmelerini içeren ‘katliam yasası’ tasarısı, kuduz riski öne sürülerek meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Mission Rabies gibi kuruluşların verileri, bu iddiaların temelsiz olduğunu gösteriyor. Türkiye’de yılda en fazla iki kuduz vakasının görülmesi, bu gerekçeyi çürütüyor.

DSÖ‘ye göre kuduz, vahşi hayvanlardan insanlara bulaşabilen viral bir hastalık. Dünya genelinde yılda yaklaşık 59 bin insan kuduz nedeniyle hayatını kaybettiği, bu ölümlerin yüzde 99’unun Asya, Afrika ve Güney Amerika‘da meydana geldiği raporlanıyor. Hindistan‘da yılda yaklaşık 30 bin kişi kuduz nedeniyle ölüyor. Ancak Türkiye‘de bu rakam çok daha düşük, yılda sadece iki vaka ile sınırlı kalıyor​​.

Uluslararası kuduzla mücadele kuruluşu Mission Rabies’in verilerine göre, kuduzla mücadelenin en etkili yolu köpeklerin aşılanması. Kuduzun yüzde 99’u enfekte köpek ısırıklarıyla bulaştığı için, köpeklerin aşılanması insanları korumanın en hızlı ve ekonomik yolu olarak görülüyor. Köpekleri aşılamak, hastalığın kaynağını ortadan kaldırarak insanları koruyor ve hastalığın yayılmasını engelliyor.

Bahçeşehir Üniversitesi’nden ‘sokakta yaşayan hayvanlar’ raporu: Katliam çözüm değil
Hayvan haklarında Batı’nın ilerisinden Türkiye’nin gerisine
Sokakta yaşayan hayvanlar için adalet mitingi düzenlenecek

Türkiye’de kuduz vakaları, özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde görülüyor ve büyük ölçüde köpeklerden, kısmen de yaban hayatından kaynaklanıyor. Trakya, Ege ve Orta Anadolu‘nun dışındaki illerde ise köpek kaynaklı kuduz vakaları görüldüğü biliniyor. Ancak, son yıllarda yapılan oral aşılama çalışmaları ile hastalık belli oranda kontrol altına alınabildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı‘nın verilerine göre, 2022 yılında Türkiye genelinde yalnızca iki kuduz vakası kaydedildi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR