DünyaManşet

Krize karşı dayanışma ve istikrar için Yeşiller

0

Avrupa Yeşiller Partisi Kongresi 11-13 Kasım’da Paris’te yapıldı. Kongrede öne çıkan başlıklar Yunanistan krizi ile Fransa’da yaklaşan cumhurbaşkanlık seçimleriydi. Fransız Yeşiller’inin Norveç asıllı adayı Eva Joly, 1. Dünya Savaşı’nın resmen bittiği tarihe denk gelen günde yaptığı konuşmasında Avrupa Birliği’nin savaşları sona erdiren, insanlarına refah ve iyi bir yaşam sağlamayı hedeflemiş bir proje olarak doğduğunun altını çizerken, son yıllardaki gelişmelerden AB adına kaygı duyduğunu gizlemedi. AB projesinin “Merkozy” kafasındaki politikalarla krizden çıkmasının mümkün olmadığını belirten Joly, daha radikal dönüşümlere ve bunları yapacak cesarete ihtiyacın olduğunu belirtti. Kongrenin açıkladığı Paris Deklarasyonu’nun içeriğiyle Yeşiller’in bu cesarete sahip olduğunu kanıtladığının altını çizdi.

Avrupa Yeşiller Partisi’nin açıkladığı Paris Deklarasyonu kısa, orta ve uzun vadede yapılması gereken 12 düzenlemeyi içeriyor. Küresel kumarhane dönüşmüş finansal piyasaların olmaları gereken yere tekrar çekilebilmesi bu noktada öne çıkan düzenlemelerden biri.  Deklarasyon spekülatif finansal akımlara vergi konulmasını, buradan sağlanacak gelirin AB İlkim Değişikliği ve Enerji programına aktarılarak tüm ülkelerin enerji, ulaştırma altyapılarının yeşillendirilmesini öneriyor.  Avro bölgesinin ortak para politikasını başardığını, ancak maliye politikasında bir uyumun söz konusu olmadığının altını çizen deklarasyon, tüm üye ülkelerde ortak asgari bir vergi oranın getirilmesi ve vergi cennetlerinin ortadan kaldırılmasını öneriyor. Tüm bunların ötesinde deklarasyonun en çarpıcı tarafı Avrupa’nın kurucu anlaşmalarının yeniden gözden geçirme çağrısı.

“On bin Kazak”

Kongreye damgasını vuran gelişmelerden bir tanesi de Suriye’den kongreye katılan bir aktivistin anlattıklarıydı. Yaz aylarında tişörtleri ve kısa kollu gömlekleriyle tutuklanıp Suriye’nin gayri-insani hapishanelerine gönderilen 10 bin aydın, öğrenci, aktivistin içini ısıtacak “10 bin kazak” kampanyasını başlattıklarını duyurdu.

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.