ManşetTürkiyeYeşillerden

Yeşiller’den Rusya Büyükelçiliği önünde protesto: Savaşlar her zaman kıyım getirir

0

Yeşiller Partisi, Rusya Büyükelçiliği önünde toplanarak Rusya‘nın Ukrayna saldırısını kınadı. Her zaman barıştan yana olduklarını yineleyen Yeşiller uluslararası aktörlere seslenerek güçlerini barıştan yana kullanmaları yönünde çağrıda bulundu.

Yeşiller Büyükelçilik önünden şöyle seslendi:

“Türkiye Yeşilleri olarak Ukrayna’da derhal barışın tesis edilmesi için uluslararası aktörlere sesleniyoruz. Güçlerini lütfen barıştan yana kullansınlar. Ukrayna’nın işgali hiçbir uluslararası sözleşmeye uygun bir davranış değil. Tamamen bir ülkenin haklarının ve uluslararası hukukun ihlali söz konusu. Savaş ve işgal halklara her zaman kıyım getirir, ekolojiyi yok eder, insanların yarattığı kültürel, arkeolojik değerlerin yok olmasına sebep olur. Savaşlar ekokırım suçlarıdır.

Türkiye engelliyor, Avrupa tanıyor

Öte yandan, Avrupa Yeşiller Partisi (EGP-Europen Green Parties) Rusya’nın Ukrayna‘yı işgali üzerine, güncel gelişmeleri ve Avrupa Yeşilleri’nin saldırıya karşı yanıtını görüşmek üzere, Komite toplantısında bir araya geldi.

Toplantıda, Yeşiller Partisi de, EPG’de Türkiye Yeşilleri’ni temsil etmek üzere resmen tanındı.

Parti’nin kuruluşu, resmi prosedüre uygun şekilde 21 Eylül 2020’de İçişleri Bakanlığı’na başvurusunu yapılmasına rağmen, İçişleri Bakanlığı’ndan prosedürel “alındı belgesi” verilmediği için resmi olarak yapılamıyor.

CİMER’e yapılan başvuruda belgenin teslim edilmemesine gerekçe olarak, Yeşiller’in başvurudan altı ay sonra gecikme nedeniyle bakanlık hakkında açılan dava gösterilmişti.

Avrupa Yeşiller Partisi ise yeşil politikayı destekleyen siyasi partiler federasyonu olarak Avrupa çapında faaliyet gösteriyor. Avrupa Serbest İttifakı (EFA), Avrupa Korsan Partisi ve Volt Europe ile birlikte “Yeşiller-Avrupa Özgür İttifakı” adı altında Avrupa Parlamentosu’nda siyasi bir grup olarak ittifak kurmuş durumdalar.

‘Ukrayna halkıyla dayanışma içindeyiz’

Aralarında İtalya, İspanya, Letonya, Litvanya, Slovenya, Sırbistan, İrlanda’nın da bulunduğu yaklaşık 30 temsilcinin katıldığı Komite toplantısında, Avrupa Yeşiller Partisi nezdinde bundan böyle resmen temsil edilecek Yeşiller Partisi, Ukrayna işgaliyle ilgili tavırlarını da bir kez daha teyit etti.

Türkiye’nin ticaret, enerji, turizm, gıda gibi alanlarda savaşan ülkelere olan bağımlığı ve coğrafi konumu yüzünden endişeli olduklarını kaydeden Yeşiller, “Türkiye’nin de başında otoriter bir figür bulunduğu için özellikle Rusya ile olan ilişkilerin gidişatını öngöremiyoruz. Bir an önce uluslararası örgütlerden yaptırım kararı ve uygulaması bekliyoruz. Tüm kamuoyunu da Ukrayna halkıyla dayanışmaya davet ediyoruz” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.