LGBTİ+DünyaManşet

Kosta Rika’da evlilik eşitliği kabul edildi

0

Kosta Rika‘da tarihi bir mahkeme kararıyla evlilik eşitliği yasal olarak tanındı. Böylece ülke, Orta Amerika‘da eşcinsel evliliklerin mümkün olduğu ilk ülke oldu.

Ülkenin anayasa mahkemesi 2018 Ağustos’unda eşcinsel evliliklerin anayasaya aykırı olduğu yönünde karar almış, parlamentonun 18 ay içinde gerekli yasaları çıkarmaması halinde böyle evliliklerin yok hükmünde olacağını bildirmişti. Bu ayın başında 20’nin üzerinde yasama üyesi söz konusu sürenin dolması için düzenlemeleri geciktirmeye çalıştı, ancak parlamentonun gece yarısı aldığı bir kararla yasak kalktı.

‘Kosta Rika için kutlu bir gün’

Uluslararası Lezbiyen ve Gey Birliği (ILGA) Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Kosta Rika için kutlu bir gün: Evlilik eşitliğini gerçekleştirerek Orta Amerika’da bir ilk oldu! Biz de sizinle birlikte kutluyoruz: Bunun olması için çok çalışan herkese tebrikler!” diye yazdı.

Karar bölgedeki aktivistler tarafından da olumlu karşılandı.

Her ne kadar dindar gruplar muhalefet etse de, eşcinsel evlilikler Latin Amerika’nın büyük çoğunluğunda kabul görüyor. Arjantin, Ekvador, Brezilya, Kolombia ve Uruguay ile Meksika‘nın bazı bölgeleri bunun istisnaları.

LGBTİ+ hakları için mücadele eden ve aynı zamanda VAMOS partisinin başkanı olan Margarita Salas, “Bu içimizi rahatlattı. Bu düzenleme bize ailemizi koruma ve güvenliğini sağlama imkanı verecek” dedi. Eşcinsel evliliklerin yasal olması, 2018’in mayıs ayında iktidara gelen Devlet Başkanı Carlos Alvarado Quesada‘nın önde gelen seçim vaadlerinden biriydi.

Quesada, değişikliğin yasalaşmasından bir gün önce Twitter’dan paylaşmış olduğu  görüntülü mesajında, söz konusu değişikliğin ülkede gözle görülür bir sosyal ve kültürel dönüşüm yaratacağını; eşcinsellerin ülkedeki tüm birey, çift ve ailelerle aynı haklara sahip olacağını söylemişti.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.