EkolojiHayvan HaklarıManşet

Kosta Rika kıyılarında dört yeni ahtapot türü keşfedildi

0

Bilim insanları, Kosta Rika kıyısının açıklarında yaklaşık 260 kilometrekarelik bir alanda en az dört yeni ahtapot türü keşfetti.

2023 yılında Schmidt Okyanus Enstitüsü‘nün Falkor (aynı zamanda) araştırma gemisiyle yapılan iki keşif gezisi sırasında, ülkenin Pasifik kıyısındaki  hidrotermal kaynakların çevresinde iki ahtapot üreme alanı bulundu.  Araştırmacılar, birbirinden yaklaşık 10 ila 30 deniz mili (18,5 ila 55,5 km) uzaklıkta bulanan üç hidrotermal kaynağın her birinin, oluşmuş olabileceği farklı yolları gösteren kendine özgü sıcaklıkları ve kimyaları bulunduğunu keşfetti.

Euronews‘in aktardığına göre, bulunduğu yüzeyin resmi olmayan adı nedeniyle “Dorado Ahtapot” olarak adlandırılan yeni türlerden biri, bu hidrotermal kaynaklardan birinde yumurtalarını ılık sularda bırakırken gözlemlendi.

Bigelow Okyanus Bilimleri Laboratuvarı‘ndan Dr. Beth Orcutt, “Sıkı bir çalışma sonucunda ekibimiz Kosta Rika açıklarındaki seferlerimiz sırasında yeni hidrotermal kaynaklar keşfetti ve bunların derin deniz ahtapotlarının üreme alanlarına ve benzersiz biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yaptığını doğruladı” dedi.

Kuluçkaya yatan anne ahtapotlar genellikle dokunaçları ve vantuzları dışarı bakacak şekilde kendilerini kıvırırlar. Araştırmacılar bunun avcıları uyaran bir savunma pozisyonu olduğuna inanıyor.

Kuluçkaya yatan anne ahtapotlar. Araştırmacılar, hayvanların dokunaçları ve vantuzları dışarı bakacak şekilde kendilerini kıvırarak aldıkları pozisyonun avcıları uyaran bir savunma pozisyonu olduğuna inanıyor. ROV SuBastian / Schmidt Okyanus Enstitüsü

Diğer üç tür ise yakınlardaki derin denizdeki hidrotermal kaynaklardan uzakta bulundu . Sefer sırasına Ayrıca Kosta Rika sularında Skate Park lakaplı bir derin deniz vatoz bakım alanı da bulundu.

Bilim ekibi, Kosta Rika sularındaki Tengosed deniz dağının zirvesinde, bölgeye'Kaykay Parkı' adını veren, gelişen bir derin deniz paten bakım odası buldu.

Bilim ekibi, Kosta Rika sularındaki Tengosed deniz dağının zirvesinde, bölgeye ‘Kaykay Parkı’ adını veren, gelişen bir derin deniz vatoz bakım alanı buldu. ROV SuBastian / Schmidt Okyanus Enstitüsü

Geçen aralık ayındaki keşif gezisi sırasında toplanan 160’ta fazla derin deniz hayvanı örneği, Kosta Rika Üniversitesi Zooloji Müzesi’ne gönderilecek.

Bu, bir derin deniz seferinden elde edilen biyolojik örneklerin tamamının ABD veya Avrupa’ya gönderilmek yerine geldikleri ülkede depolanacağı ilk seferlerden biri. Schmidt Okyanus Enstitüsü, bunun yerel bilim adamlarının ve öğrencilerin örneklere kolayca erişmesine olanak sağladığını ve derin denizlerini yönetme stratejilerine yardımcı olacağını söylüyor.

Cam ahtapotun bu görüntüsü olağandışıydı; araştırmacılar bunun bir yırtıcılık eylemi mi yoksa çiftleşme eylemi mi olduğundan emin değiller çünkü iç içe geçmiş birden fazla ahtapot gibi görünüyor.

Cam ahtapot. ROV SuBastian / Schmidt Okyanus Enstitüsü


Keşif gezisinin eş başkanı Kosta Rika Üniversitesi’nden Jorge Cortés, ” R/V Falkor (ve) keşif gezilerinin Kosta Rika’nın Pasifik Okyanusu’nun derin sularını anlama üzerindeki etkisi gelecekte de sürecek ve umarız ülkenin derin denizlerini korumaya yönelik politikalara dönüşen farkındalık yaratacaktır” diyor:

“Umarım bu keşif gezisi yeni nesillere ilham kaynağı olur. Derin deniz mirasımıza ilişkin bilgiyi ilerletmek için daha fazla uluslararası iş birliğine ihtiyacımız var.”

Falkor, bu yıl da Peru ve Şili kıyılarında faaliyet gösterecek ve Güney Amerika‘dan daha fazla bilim insanını gemiye alacak.

Schmidt Okyanus Enstitüsü İcra Direktörü Dr. Jyotika Virmani, araştırma gemisi nereye giderse gitsin bilim camiasını desteklemeyi umduklarını söylüyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.