Dünya

Kosova, “tam bağımsızlığını” ilan etti

0

Kosova, “Uluslararası Yönlendirme Grubu”nun son toplantısında alınan kararla, egemenlik hakları üzerindeki kısıtlamalardan kurtuldu. Buna göre, Uluslararası Yönlendirme Grubu’nun Eylül ayında ülkeyi terk etmesi bekleniyor. Kosovalılar, 10 Eylül’de bağımsızlık ilanını kutlayacak.

Bilindiği üzere Kosova, 4.5 yıl önce Sırbistan’dan bağımsızlığını tek taraflı ilan etmişti. Ancak Uluslararası Yönlendirme Grubu, geçiş sürecinde ülkede kaldı ve Kosova’nın egemenlik haklarını belli ölçüde paylaştı. Grupta, ABD, Türkiye ve AB ülkelerinin temsilcileri görev yapıyordu. Grubun son toplantısı, Avusturya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger’in ev sahipliğinde Viyana’da yapıldı. Toplantının ardından Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Uluslararası Sivil Temsilci Pieter Feith, ve Michael Spindelegger ortak basın açıklaması yaparak bağımsızlık kararını ilan ettiler.

Feith bir soru üzerine, ülkenin iç ve dış güvenliğinden sorumlu olan AB ve NATO güvenlik güçlerinin ise görevlerine devam edeceğini açıkladı.

Kosova Başbakanı Haşim Taçi ise ülkesinin tam bağımsızlığının resmen ilan edildiği bu günü, ‘tarihi bir gün olarak’ adlandırdı ve Uluslararası Yönlendirme Grubu üyesi ülkelere teşekkür etti.

Kosova için ‘yeni bir dönemin başladığını’ söyleyen Taçi, Kosova’nın bundan sonra da Avrupa’nın demokratik ve tam bağımsız bir üyesi olarak yaşamını sürdürmesi için çalışacaklarını kaydetti.

Bir soru üzerine ülkenin kuzeyindeki Sırp azınlığın Kosova halkıyla entegre olduğunu söyleyen Taçi, Kosova mahalli yönetimi ile Sırp azınlığın temsilcileri arasındaki görüşmelerin devam ettiğini, kendisinin de Sırp azınlığın seçimle iş başına gelen tüm mahalli temsilcileriyle görüşmeye hazır olduğunu ifade etti.

(Deutche Welle, NTVMSNBC, Ajanslar)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.