DünyaManşet

Kosova’nın yeni Cumhurbaşkanı Osmani: Tüm kız çocukları hedeflerinin peşinden koşmalıdır

0

Kosova Meclisi‘nde üçüncü tur oylamada 71 oy alan Vjosa Osmani, ülkenin yeni Cumhurbaşkanı oldu.

Osmani’nin rakibi Nasuf Bejta seçimlerde hiç oy alamazken, 11 oy da geçersiz sayıldı.

Cumhurbaşkanı oylamasına 120 milletvekilinden 82’si katıldı. Ancak, birinci ve ikinci turlarda seçim için gerekli üçte iki çoğunluk kazanılamadı.

Eğer son turda da Cumhurbaşkanı seçimi yapılamasaydı, ülkede erken seçim gündeme gelecekti.

‘Bugün Kosova’nın günü’

Cumhurbaşkanı sıfatıyla Mecliste ilk konuşmasını yapan Osmani, “En büyük motivasyonum Kosova’ya olan sevgimdir” ifadelerini kullanarak şu açıklamaları yaptı:

Bugün Kosova’nın günü, bugün halkın iradesi yerine getirilerek tüm kurumların oluşumunun tamamlandığı gün. Bugün, zorluklarla nasıl yüzleşeceğimizi ve bunları nasıl anlamlandıracağımızı bildiğimizi kanıtlamanın günü.”

Osmani, Cumhurbaşkanı seçilmesine atıfta bulunarak “Bugün Kosova bir kadın cumhurbaşkanı seçti. Bu tüm kız çocuklarına örnek olmalıdır. Tüm kız çocukları hayalleri ve hedeflerinin peşinden koşmalıdır” açıklamalarını yaparken, “Kosova bugün bir kez daha demokrasi örneği göstermiştir. Halkın iradesi ile cumhurbaşkanı seçildim ve bu görevi büyük bir sorumlulukla yerine getireceğim” ifadelerini de kullandı.

Fotoğraf: DHA

‘Herkesin Cumhurbaşkanı olacağım’

Sırp suçluların yargılanana kadar adaletin sağlanmayacağını dile getiren Vjosa Osmani, herkesin Cumhurbaşkanı olacağına da vurgu yaptı:

Sırp suçlular yargılanana kadar adalet sağlanmayacaktır. Diyalog süreci geleceğe yönelik bir adım olsa da eşit şartlarda yürütülmelidir. Devletin ve hukukun üstünlüğünün güçlenmesi için çalışacağıma ve ülkenin her karış toprağını koruyacağıma söz veriyorum. Herkesin Cumhurbaşkanı olacağım. Kapım herkese açık olacak. Hiçbir parti arasında ayrım yapmayacağım. Bölünme lüksümüz yok. Birlikte daha güçlüyüz.”

Eski Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Lahey Uluslararası Savaş Suçları Kosova Özel Mahkemesi tarafından hakkında hazırlanan savaş suçları iddianamesinin kabul edilmesinin ardından 5 Ekim 2020’de görevinden istifa ettiğini duyurmuştu.

Osmani, Kasım 2020-Mart 2021 tarihlerinde Cumhurbaşkanı vekili olarak görev yapmıştı.

Vjosa Osmani kimdir?

1982 yılında Kosova’nın Mitroviça kentinde doğan Vjosa Osmani-Sadriu, ilkokulu ve liseyi Mitroviça’da bitirdi.

Temel çalışmalarını Priştine Üniversitesi hukuk fakültesinde, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Amerika Birleşik Devletleri‘ndeki Pittsburgh Üniversitesi‘nde tamamlayan Osmani, Priştine Üniversitesi, Kosova Rochester Teknoloji Enstitüsü ve Pittsburgh Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ders verdi.

Osmani, daha önce Avrupa Entegrasyonu Komitesi Başkanlığı ve Kosova’da Anayasa Reformları Komitesi Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Anadili Arnavutçanın yanında İngilizce, Türkçe, İspanyolca ve Sırpça da bilmektedir.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.