DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Koronavirüs aşı adayının denemeleri Brezilya’da durdurulurken Türkiye’de devam ediyor

0

Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu’nun (Anvisa) açıklamasına göre, Çin merkezli ilaç şirketi Sinavoc Biotech‘in geliştirdiği ‘CoronaVac‘ aşı adayının Brezilya’daki denemeleri ‘ciddi advers olay’ yani beklenmeyen yan etki görülmesi nedeniyle geçici olarak durdurulduğu belirtildi.

Açıklamada, ölüm, potansiyel ölümcül advers olay, kalıcı sakatlık veya sakatlık, hastanın hastaneye yatırılması gibi durumların ‘ciddi advers olay’ olarak değerlendirildiği bildirildi. Olayın 29 Ekim tarihinde meydana geldiği de belirtildi.

CoronaVac isimli koronavirüs aşı adayının Brezilya’da insanlar üzerindeki deneyleri, ülkede biyolojik araştırmalar yapan Butantan Enstitüsü’nün işbirliğinde temmuz ayının sonlarında başlamıştı.

Koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerden birisi de Brezilya’ydı. Ülkede bugüne kadar 5 milyon 675 bin 32 kişide virüs tespit edilirken, 162 bin 628 kişi ise koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti.

Aşı denemeleri Türkiye’de sürüyor

Aşı adayının faz 3 deneme uygulamaları Brezilya, Endonezya ve Türkiye’de yapılıyordu. Gönüllülük esasıyla yapılan aşı denemeleri Türkiye’de 25 merkezde yapılıyor ve 13 bin kişiye uygulanması planlanıyor. İkinci faz denemelerinde başarılı olan aşı adayının üçüncü faz denemesinde de başarılı olması halinde 2021 yılında kullanılması bekleniyor.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.