Korona krizinin dünya ekonomisine maliyeti 347 milyar doları bulabilir

Asya Kalkma Bankası tarafından hazırlanan raporda salgının 6 Mart tarihinden itibaren 2 ay sürmesi, 3 ay sürmesi ve 6 ay sürmesi ihtimalleri masaya yatırıldı.

Asya Kalkma Bankası, tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüsün (kovid-19) dünya ekonomisine maliyetine ilişkin bir rapor hazırladı. Rapora göre virüsün 6 ay sürmesi durumunda ekonomiye maliyetinin 346,9 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

AA’nın haberine göre banka kovid-19’un küresel ekonomiye etkisine ilişkin salgının sona erme süresine bağlı olarak üç farklı senaryo belirledi. Bu senaryolarda ise salgının 6 Mart tarihinden itibaren 2 ay sürmesi, 3 ay sürmesi ve 6 ay sürmesi ihtimalleri masaya yatırıldı.

3 farklı senaryo

En iyi senaryoya göre, küresel GSYH’nin yüzde 0,08’lik azalma ile 76,6 milyar dolarlık kayba uğrayacağı tahmin ediliyor. Çin’in GSYH’sinin ise yüzde 0,32’lik düşüş ile 43,9 milyar dolar kaybetmesi bekleniyor.

Ilımlı senaryoya göre, küresel GSYH’nin yüzde 0,18’lik küçülme ile 155,9 milyar dolarlık, Çin’in de yüzde 0,75’lik küçülme ile 103,05 milyar dolarlık kayba uğraması öngörülüyor.

En kötü senaryoya göre ise küresel GSYH’nin yüzde 0,40 azalma ile 346,9 milyar dolarlık kayba uğraması bekleniyor. Çin’in de yüzde 1,74’lük küçülme ile 236,79 milyar dolarlık kayba uğrayacağı tahmin ediliyor.

Çin’e maliyeti küreselin üçte ikisi

Her üç senaryoda da Çin’e maliyeti, oluşacak küresel maliyetin üçte ikisine karşılık geliyor. Salgının küresel ekonomi üzerindeki etkisi, Çin dışındaki ekonomilere ise eşit oranda pay edildi.

Rapora göre, salgın nedeniyle Asya Kalkınma Bankası’na üye gelişmekte olan ülkelerin çoğunun turizm talebinde önemli bir düşüş olacak. Çin için turizm gelirlerindeki düşüşün önemine yer verilen raporda, bu kaybın en iyi senaryoya göre Çin’in GSYH’sinin yüzde 3’üne, en kötü senaryoya göre de yüzde 9’una denk gelebileceği aktarıldı.

Turizmde yüzde 50 ile 90 arası düşüş

Turizm sektörünün büyük önem taşıdığı Kamboçya, Maldivler ve Tayland gibi diğer ekonomilerin de turizm gelirlerinde salgın nedeniyle önemli bir düşüş olması bekleniyor.

Gelişmekte olan Asya ekonomilerinin çoğunda turist gelişlerinin şubat ayında önceki yıla göre yüzde 50-90 düştüğü belirtilen rapora göre, Asya Kalkınma Bankası analistlerinin turizm gelirleri ile ilgili tahminlerine de yer verildi. Analistlerin tahminlerine göre, Çin’in turizm gelirlerinde 15-35 milyar dolar, gelişmekte olan Asya’nın geri kalanı için de 19-45 milyar dolar kayıp olması öngörülüyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR