DünyaManşet

İsrail’den BM’ye: Onlara ders vermenin zamanı geldi

0

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres‘in dünkü “Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz tutuluyor” açıklamasının ardından İsrail ile BM arasında başlayan ‘Gazze‘ gerilimi sürüyor.

Guterres’e istifa çağrısı yapan İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, BM yetkililerine vize verilmeyeceğini duyurdu: “BM temsilcilerine vize vermeyi reddedeceğiz. Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths’in vizesini zaten reddetmiştik. Onlara bir ders vermenin zamanı geldi” dedi.

Erdan,  Guterres’in “BM’ye başkanlık etmeye uygun olmadığını” da savundu.

Guterres ‘savaşların bile kuralları var’ demişti

BM Genel Sekreteri Guterres, BM Güvenlik Konseyi‘nde düzenlenen üst düzey İsrail-Filistin oturumundaki konuşmasında Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’de gerçekleştirdiği saldırıları kınadıktan sonra şunları söylemişti:

“Ancak Hamas saldırılarının durduk yere ortaya çıkmadığının da bilincinde olmalıyız. Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz tutuluyor. Topraklarının adım adım yerleşim yerleri tarafından ele geçirilmesine ve şiddete şahit oluyor. Ekonomileri yıkılmış, insanlar yerlerinden edilmiş ve evleri yerle bir edilmiş durumda. Siyasi çözüme olan inançları yok olmaya başladı.”

Hamas’ın İsraillilere yönelik saldırılarının “Filistin halkını toplu cezalandırmayı meşru kılamayacağını” vurgulan BM Genel Sekreteri, “Savaşların bile kuralları vardır” demişti.

Söz konusu açıklamanın ardından İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Guterres ile görüşmesini iptal ettiğini duyurmuş; “7 Ekim’den sonra dengeli bir yaklaşıma yer kalmadığını” söylemişti: “BM Genel Sekreteri ile görüşmeyeceğim. 7 Ekim’den sonra dengeli yaklaşım diye bir şey yok. Hamas yeryüzünden silinmeli.”

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.