Dünya

Kore’de gerginlik giderek tırmanıyor

0

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin hakkında yaptırımların sertleştirilmesi kararı aldığı Kuzey Kore geri adım atmamakta kararlı.

Kuzey Kore yönetimi önce, bu yıl içinde nükleer denemelerine devam edeceğini ilân etmiş, ardından da ABD’ye nükleer savaş açma tehdidinde bulunmuştu. Kuzey Kore şimdi de Güney Kore ile 1953 yılında imzaladığı Saldırmazlık Paktı’nı tek taraflı olarak sona erdireceğini duyurdu.

Kuzey Kore yönetiminin son dönemlerde dozu giderek artan tehditleri endişeye neden oluyor. Alman Friedrich – Ebert Vakfı’nın Güney Kore Temsilcisi Christoph Pohlmann da endişeli olanlar arasında.

Pohlmann, “Nükleer anlaşmazlığın, önümüzdeki dönemde askerî olaylarla ifade edilebilecek yeni bir boyuta tırmandığı söylenebilir. Çünkü Kuzey Kore’nin bir yandan tehditlerin dozunu sürekli artırırken, diğer yandan bunları uygulamaya geçirmeyeceği düşünülemez. Bu da şu demek: Kuzey Kore’nin bir biçimde askerî bir girişimde bulunacağından yola çıkılması gereklidir” diyor.

Kısa adı KCNA olan Kuzey Kore resmi haber ajansının haberlerinde, “Kuzey ve Güney arasında kırmızı çizgilerin aşıldığı, bunların telafisinin mümkün olmadığı ve Kore Yarımadasındaki durumun nükleer bir savaşa neden olacak kadar tehlikeli olduğu” yönündeki ifadeler dikkat çekiyor. Alman uzman Christoph Pohlmann, Kuzey Kore’nin kullandığı bu savaş dilini şöyle değerlendiriyor:

“Kullanılan bu dil elbette ki kabul edilemez. Bunlar Güney Kore’de tamamen anlaşılmaz ve endişe verici açıklamalar olarak algılanıyor. Ancak Kuzey Kore şunu da bilmelidir ki; bir nükleer hamlede bulunduğunda ABD’nin de nükleer misilleme ile yanıt vermesi muhtemeldir. Bunu Güney Kore hükümeti de bir kez daha vurgulamıştır ve gerçekten de böyle bir şey olabileceğinden yola çıkılmalıdır. Yani Kuzey Kore’nin böyle bir girişimi, prensipte intihar anlamına gelir ki – tüm siyasî gözlemcilerin ortak görüşüne göre – Kuzey Kore yönetiminin böyle bir niyeti olamaz.”

(Deutsche Welle)

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.