Hayvan HaklarıManşet

Köpük eziyet edilerek öldürülmüştü: Altı bin TL ceza verildi

0
Fotoğraf, haberde adı geçen köpeği göstermemektedir - Kaynak: PetSurfer

Kırklareli’de dakikalarca eziyet edilerek öldürülen yavru köpek Köpük’ü öldüren ve suçlamaları kabul eden failin yargılandığı Kırklareli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin görüştüğü dava sonucunda, kamuoyunda infial yaratan olayla ilgili olarak faile yalnızca 6 bin TL para cezası verildi. Karar istinafa götürülecek.

Kamera görüntüleri ile ispatlanmış ve fail tarafından kabul edilmiş olan, yavru köpeğin eziyet edilerek öldürülmesi olayı ile ilgili sanıkın suçun işleniş biçimi, işlendiği yer ve zaman, failin güttüğü amaç ve saik, meydana gelen zararın boyutu göz önüne alınarak eylemine uyan 5199 Sayılı Yasanın 28/A-2 Maddesi gereğince takdiren ve teşdiden sekiz ay hapis cezası ile cezalandırılmasına, cezanın sanığın geleceği üzerindeki olası etkileri lehine takdiri indirim sebebi kabul edilerek sanığın cezasından TCK’nın 62/1. maddesi gereğince takdiren 1/6 oranında indirim yapılarak altı ay 20 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Bu hapis cezası ise günlük 30 TL’den 6 bin TL para cezasına çevrildi:

“[…] sanık hakkında hükmedilen kısa süreli hapis cezasının sanığın kişiliğine, sosyal ve ekonomik durumuna ve suçun işlenmesindeki özelliklere göre TCK’nın 50/1-a maddesi uyarınca 200 tam gün karşılığı adli para cezasına çevrilmesine ve sanığa tam gün karşılığı verilen cezanın sanığın şahsi ve ekonomik durumu dikkate alındığında TCK’nın 52/2 maddesi uyarınca günlüğü takdiren 30 TL den paraya çevrilerek 6 bin TL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi”

Hayvan hakları savunucuları Köpük için istinafa başvuracak

Davayı takip eden Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), hem verilen trajikomik cezaya hem de bölgede yerel hayvan koruma görevlisi olan ve tüm dosyayı takip eden gönüllülerin ve kendileri de dahil olmak üzere hayvan hakları savunucularının katılma taleplerinin kabul edilmemesine karşı istinaf kanun yoluna başvuracaklarını bildirdi.

Hayvanları Koruma Kanunu, 2021 yılında artık hayvanların mal değil can olarak görüleceği vaadiyle değiştirilmiş ancak hayvan öldürmenin cezası ertelenebilir veya para cezasına çevrilebilir miktarlar olarak belirlenmişti.

HAKİM üyelerince yapılan açıklamada, mahkemelerin gittikçe daha az cezalara hükmetmeye devam ettiğini, belediyelerin yaptıkları katliamlarda ise soruşturma izni verilmemesi sebebiyle tamamen cezasız kaldığını, medyada özellikle köpeklere yönelik nefret içeren söylemlerin yükselmesinin ve bu söylemlerin de cezasız kalmasının bağımsızlığı her geçen gün azalan yargıya da yansıdığını söyledi.

Açıklamada toplum vicdanını yaralayan ve en fazla infial yaratan olaylarda dahi artık cezasızlığın alışkanlık haline getirildiğini, önlem alınmaz ve kolluk kuvvetleri ile yargı mensuplarının görevlerini yapmamaya devam etmesi durumunda tüm hayvanları ve toplumu tehdit eden şiddetin meşrulaştırılmaya devam edileceği bildirildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.