Hayvan HaklarıManşet

Köpek Şila’yı yakarak öldüren Ömer Faruk Baki’ye 4 yıl hapis

0
Ömer Faruk Baki

Ömer Faruk Baki isimli şahıs, Şila adlı Pitbull cinsi köpeği evine sadece 10 metre uzaklıkta bulunan, demir kafesle çevrili ahşap kulübesine yanıcı madde dökerek kasıtlı bir şekilde yakarak öldürdüğü için toplam 4 yıl hapis cezası aldı.

İzmir‘in Seferihisar ilçesinde 11 Ekim 2022 tarihinde gerçekleşen olayda Şila’nın kafes kapısının kapalı olması nedeniyle dışarı çıkamadığı ve bu nedenle yanarak can verdiği belirlendi. Polis tarafından yapılan detaylı incelemeler sonucunda eylemin failinin Ömer Faruk Baki olduğu tespit edildi. İlk mahkemede Baki’ye verilen 1 yıl 8 aylık hapis cezası, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi tarafından ‘eksik ceza tayini’ gerekçesiyle iptal edilerek dava yeniden görülmeye başlandı.

Yeniden görülen dava sürecinde, 14 Mart’ta Seferihisar 2. Asliye Ceza Mahkemesi Ömer Faruk Baki’ye tutuklama kararı verdi. Davanın avukatı Melike Özdemir Ballı‘nın açıklamasına göre, Baki toplamda 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı; hayvanı öldürmekten 2 yıl, mala zarar vermekten altı ay ve tekrar mala zarar vermek suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Hakim, bu süreçte herhangi bir indirim uygulamadı.

Cezanın bir kat artırılması istendi, indirim uygulanmadı

Ömer Faruk Baki’nin, Pitbull cinsi Şila’yı ve onun kulübesini kasıtlı olarak yakmak suretiyle hem hayvana hem de mala zarar verdiği suçlamasıyla yargılandığı iddianamede, 4 aydan 3 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Baki’nin yakıcı veya patlayıcı madde kullanarak suçu işlemesi sebebiyle cezanın bir kat artırılması istendi ve sonuç olarak 6 yıla kadar hapisle yargılanması talep edildi. Seferihisar 2. Asliye Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul etti.

Ömer Faruk Baki, yatarı olmayacak şekilde 1 yıl 8 ay hapis cezası almış ve serbest kalmıştı. Karara itirazlar sonrası eksik ceza tayini gerekçesiyle hüküm bozulmuş, katilin yeniden yargılanmasına karar verilmişti.

Yaşam için Yasa‘nın sosyal medya hesabından aktardığı duruşma detaylarına göre İzmir Barosu Hayvan Hakları Merkezi’nden avukat Melike Özdemir Ballı duruşma öncesinde şunları söyledi:

“Bölge idare mahkemesinden karar bozulduğu için tekrar yargılama yapılıyor. İtirazlar sonucunda daha üst bir ceza verilmesini istemiştik. Canlı canlı yakılarak öldürülen Şila için de, 6 dakika boyunca defalarca tekmelenip öldürülen Eros için de, adını bilmediğimiz her bir hayvan için de bütün dosyaların takipçisi olmaya devam edeceğiz. Mevcut kanunla bile en üst sınır olan 4 yıl iken bu ceza bile verilmiyor faillere. Adeta sırtları sıvazlanıyor. Kamu güvenliği ve diğer canların güvenliği için de bu faillerin ıslahı şarttır.”

Eros’un katiline 2,5 yıl hapis, tutuklama yok: Yine iyi hal indirimi uygulandı

You may also like

Comments

Comments are closed.