ManşetHayvan Hakları

Köpeğe cinsel saldırı sanığının avukatından ‘iktidarsızlık’ tespiti isteği!

0
Hayvan Hakları İzleme Komitesi

Bartın’da bir köpeğe cinsel saldırıda bulunduğu öne sürülen şahısla ilgili görülen davanın ikinci duruşması bugün görüldü. Köpeğe cinsel saldırıda bulunduğu belirtilen ve söz konusu saldırı anının bir komşu tarafından kamera altına alındığı M.D.’nin avukatı, tanık beyanlarını kabul etmediklerini, görüntülerin yüksek çözünürlükteki teknoloji ile yeniden incelenmesi ile sanığın iktidarsız olduğunun tespitini talep etti.

Duruşmaya, görüntüleri çeken komşu Bahriye K. ile oğlu Soner P. tanık olarak, davaya müdahil olma talepleri kabul edilen Bartın Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği, Bartın Çevre ve Kültür ve Doğa Varlıkları Derneği, Hayvan Hakları ve Etiği Derneği ile Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği temsilcileri katıldı. M.D. daha önceki duruşmadaki ifadesinde, bahçede yattığı sırada yanına gelerek yatan köpeğin üzerine düştüğünü, iktidarsız olduğunu söylemişti. Hayvan Hakları İzleme Komitesi tarafından duruşma sonrasında yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“14 Temmuz’da Hayvanları Koruma Kanunu’nda ve TCK’da hayvanları ilgilendiren bazı değişiklikler yapıldı. Yasa yapıcılar tarafından ‘devrim niteliğinde’ olduğu söylenen bu yasa uygulamada hiçbir şeyi değiştirmedi çünkü failler hala serbest. Yasalar önünde hayvanlar hala birer mal olsa da hayvanlar bizler için hakları olan bireyler ve hakları geri verilene kadar hayvanlar için verdiğimiz mücadeleyi sürdüreceğiz.”

‘Emsal bir karar olacak’

Duruşmada davaya müdahil olan derneklerin avukatları ise sanığın iktidarsız olduğunu iddia etmesinin köpeğe yapılan fiilin alenen cinsel saldırı olduğu gerçeğini değiştirmeyeceğini, Türkiye‘de hayvanlara yönelik şiddetin önlenmesi için çıkartılan yasanın yürürlüğe girdikten sonra ilk olayın Bartın’da yaşandığını, o yüzden davadan çıkacak kararın emsal bir karar olacağını belirterek, M.D.’ye en üst dereceden ceza verilmesini talep etti.

Öte yandan duruşmada, hakim Bartın‘daki dernekler dışındaki derneklerin suçtan doğrudan zarar görmedikleri gerekçesiyle davaya katılma taleplerini reddetti. Dava 24 Mayıs saat 14.45’e ertelendi. Sanığın 15 günde bir imza atma adli kontrol kararı kaldırıldı, iktidarsız olduğuna dair rapor alınması talebi ise reddedildi.

Cinsel saldırıyla yargılanan şahıs görüntüleri yalanladı

Söz konusu ana ilişkin görüntüleri kaydeden Soner P. mahkemede verdiği ifadede tepki gösterdikleri M.D.’nin kendisine ve annesi Bahriye K.’ye küfürler ettiğini söyledi. Hehangi bir husumetleri olmadığını belirten komşular olayı muhtara ve jandarmaya bildirdiklerini söyledi.

Adli kontrol kararı kaldırıldı

Hakiminin tanıkların beyanlarını sorması üzerine M.D., “Benim tanıklarla husumetim var. Tanıkların beyanlarını kabul etmiyorum. Yalan söylüyorlar. Bunlar benim zamanında bahçemdeki ağaçları kesti. O gün üzerimde pantolon yoktu, lastikli don vardı” diye cevap verdi.

Hakim duruşmayı ertelerken, görüntülerin teknik incelemesi ve sanığın iktidarsızlık raporunun alınması talebi reddedildi. M.D’nin adli kontrol kararının kaldırılmasına karar verdi. Davaya ilişkin paylaşımlarda bulunan hayvan hakları aktivistleri ve kuruluşlar şu paylaşımları yaptı:

Ne olmuştu?

Kamera görüntüleri ile köpeğe cinsel istismarda bulunduğu görüntülenen şahıs, ilk duruşmada “yuvarlanıp köpeğin üstüne düştüm” ve “iktidarsızım” gibi savunmalar yapmıştı. Kamuoyu tepkisi üzerine tutuklanan ancak yedi gün içinde salıverilen failin konutu terk etmeme adli kontrol tedbiri de Aralık 2021’de kaldırılmıştı.

Hayvan Hakları İzleme Komitesi de olaya ilişkin olarak bir açıklamada bulunmuş, her ne kadar Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan mevcut değişiklikler faillere yatarı olmayan cezalar öngörse de süren yargılamaları takip etmenin, duyurmanın ve kamuoyu oluşturmanın cezasızlığın önüne geçebilmek için çok önemli olduğunu belirterek “Bu sebeple, her gün işkence ve cinsel şiddete maruz bırakılan tüm hayvanlar için bir kez daha adalet talep edeceğimiz davayı duyurmanızı, takip etmenizi rica ederiz” çağrısında bulunmuştu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.