Hayvan HaklarıManşet

Konya’da köpeği kürekle öldüren ve sürükleyen failler tahliye edildi

0
köpek, Konya, failler, tahliye
Konya'da köpeklere işkence edilen 'rehabilitasyon'

Konya Büyükşehir Belediyesine ait ‘rehabilitasyon’ merkezinde tutulan köpeklerin kürekle vurularak ve başka şekillerde katledildiği şiddet dolu görüntülerin ardından açılan davanın ilk duruşması bugün (2 Ocak) görüldü. Köpeği öldüren ve hayvanı sürükleyerek götüren zanlıların tahliyesine karar verildi.
Duruşma 20 Ocak tarihine ertelendi.

Kürekle köpeğe vurarak öldüren ve haklarında altışar yıla kadar hapis cezası istenen sağlık teknisyeni Murat Bacak ile hayvanı sürükleyerek götüren Sefa Çakmak‘ın yargılanmalarına başlandı. Duruşmada savunma yapan Bacak, köpeğin kendisine saldırdığını iddia ederek, “Olaydan önce, iki arkadaşımızı köpek ısırdı. Videonun öncesinde bir kere vurdum. Öncesi olmayınca gözükmüyor. Hayvanları sevdiğim için veterinerlik lisesini seçtim” dedi.

‣ Cinayet mahalli barınakta nöbet: Yollar kapatıldı, köpeklerin akıbeti bilinmiyor
‣ Cehennem…

DHA’nın aktardığına göre; Hayvan ‘Rehabilitasyon’ Merkezi’nde sağlık teknisyeni olarak görev alan Murat Bacak‘ın köpeğe kürekle vurup öldürmesi ve Sefa Çakmak’ın da hayvanı sürükleyerek götürmesine ait görüntüler, 24 Kasım’da sosyal medyada paylaşılmış ve 16 Kasım’da yaşandığı belirtilen olayın görüntüleri, kamuoyunu ayağa kaldırmıştı.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında Murat Bacak ve Sefa Çakmak, ‘bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme‘ suçundan tutuklandı.

‣ Konya’daki cinayete İstanbul’da protesto: Hayvan haklarını savunduğumuz için ters kelepçeyle gözaltına alındık
‣ Sokakta yaşayan hayvanlara yönelik şiddeti durdurmak için rekor destek
‣ Hayvan hakları için tek yürek oldular: Sahipsiz değiller!
Konya'da köpeklere işkence edilen'rehabilitasyon'

Konya’da köpeklere işkence edilen ‘rehabilitasyon’

Şüpheliler hakkında savcılıkça hazırlanan iddianame tamamlandı. 14’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianamede, olayın nasıl yaşandığına ilişkin ifadelere yer verildi:

“Hayvan barınağında gerçekleştiği tespit edilen olaya ilişkin 11 saniyelik görüntüde işçi olarak çalışan şüpheli Murat Bacak’ın, elinde bulanan kürekle üç defa sert şekilde köpeğe vurduğu, yine aynı yerde çalışan diğer şüpheli Sefa Çakmak’ın, köpeği yakalama aparatıyla tuttuğu ve hayvanın kaçmasına engel olduğu, Murat Bacak’ın köpeğe üç defa kürekle vurduktan sonra, köpeğin hareketsiz şekilde yere yığıldığı, Sefa Çakmak’ın hareketsiz kalan köpeği sürükleyerek kenara doğru çektiği görüntülerde köpek tarafından yapılan bir saldırı olmadığı tespit edilmiştir.”

Murat Bacak ise ifadesinde; kendisine saldırdığı için köpeğe kürekle vurduğunu, Sefa Çakmak’ın yakalama aparatıyla yakaladığını ancak köpeğin yaşadığını iddia etti.

Sefa Çakmak’ın savunmasında ise Murat Bacak’ın, köpeğin saldırması üzerine kürekle köpeğe vurduğunu, kendisinin de aparatla köpeği yakaladığını, aşısını yaptıklarını ve köpeğin yaşadığını söylediği kaydedildi.

İddianamede ‘can dostumuz’ vurgusu

Öldürülen köpek için ‘can dostumuz‘ vurgusu yapılan iddianamede, “Can dostumuz köpeklerin olay günü parazit aşıları yapılmak üzere kafes dışına çıkarıldığı, aşılamalar yapıldığı sırada küpe numarası tespit edilemeyen can dostumuz köpeği şüpheli Sefa Çakmak’ın aparat vasıtasıyla boynundan yakaladığı, diğer şüpheli Murat Bacak’ın da elindeki kürekle defalarca vurmak suretiyle can dostumuz köpeğe işkence edip, acımasız ve zalimce muamelede bulunarak ağır yaraladıkları, bilirkişi raporu ve Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi veterinerlerince düzenlenen tutanağa göre; zalimce işkenceye maruz bırakılan can dostumuz köpeğin olay tarihinden 1 gün sonra öldüğü tespit edilen Y1765 kulak küpeli olduğu belirlenmiştir” denildi.

İki şüpheli hakkında da ‘Bir ev hayvanına veya evcil hayvanı kasten öldürme’ suçundan altışar aydan dörder yıla kadar hapis cezası istendi.

Bu cezanın Hayvan Hakları Kanunu’nun ‘suçların veteriner hekim, veteriner sağlık teknisyeni, hayvan koruma gönüllüsü, hayvan koruma derneği üyeleri, hayvan koruma vakfı üyeleri veya hayvanlara bakmak yahut onları korumakla görevlendirilen kişiler tarafından işlenmesi durumunda verilecek ceza yarı oranında artırılır’ maddesi gereğince yarı oranında artırılarak, altışar yıla çıkartılması talep edildi.

14’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya; tutuklu sanıklar SEGBİS aracılığıyla katılırken, başta Konya Barosu olmak üzere bazı baroların Hayvan Hakları Komisyonu‘nda görevli avukatlar da hazır bulundu.

Köpeğe kürekle vuran Bacak: 10 yıldır bu işi yapıyorum

Murat Bacak, köpeğe kendisine saldırdığı için vurduğunu öne sürerek kendini savundu:

“10 yıldır bu işi yapıyorum. İlaçlamayı makineyle yapıyoruz. Diğer arkadaşların elinde sopa ve demir vardı. Benim elim boş olunca, köpek bana saldırdı. Direk yüzüme doğru saldırdı. Sefa tutmaya çalıştı. Sonra da olay gerçekleşti. Küreğin uzunluğu nedeniyle bana yaklaşmasını engellemek için vurdum. Kafasına vurmak istemedim. Olaydan önce, iki arkadaşımızı köpek ısırdı. Videonun öncesinde bir kere vurdum. Öncesi olmayınca gözükmüyor. Hayvanları sevdiğim için veterinerlik lisesini seçtim. Hayvan bayıldıktan sonra enjeksiyona gitti. Baygındı ve birkaç dakika sonra kendine geldi. Sonra Sefa bana getirdi, ilacını yaptım. Köpek koşarak ayrıldı. Ertesi gün köpeği de gördüm, yaşıyordu. Olayın ardından belimdeki rahatsız nedeniyle 3-4 gün rapor aldım. Keşke köpek beni ısırsaydı da böyle bir olay yaşanmasaydı.”

Köpeği sürükleyen, köpeğe vuranı savundu…

Köpeği sürükleyen Sefa Çakmak da savunmasında 14 Eylül’de hayvan bakım elemanı olarak barınaktaki görevine başladığını belirtti.

Çakmak, “Kafesteki köpekleri aşılayıp, tekrar kafeslere koyuyorum. Köpeği kafesten çıkardıktan sonra Murat’a saldırdı. Normalde köpekleri öyle sürüklemiyoruz. Köpek kendisi geliyor. Köpek saldırınca Murat elinde bir şey olmayınca yanındaki kürekle vurdu. Bir kez vurdu. Köpek sersemleyince, o sırada yakaladım. Murat sanırım korkudan kürekli vurdu. Hiç kimse tepki göstermedi.  İşe iki ay oldu başlayalı ve ilk kez böyle bir olay gördüm. Veterinerler de bizleri gördü ama bir şey söylemediler. Elinde sopa veya buna benzer bir şey olanlara köpekler saldırmıyor. Köpek bayıldıktan sonra 2-3 metre götürdüm. Sonra müdahale edildi. Köpeği ilaçladıktan sonra bıraktım. Pişmanım. Nasıl olduğunu bende bilmiyorum.  Çevremizdekiler o an şokla bir şey söylediler mi? Bilmiyorum” dedi.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Konya’daki vahşetin öncesinde sokakta yaşayan köpeklerle ilgili “Belediyeler, barınaklar inşa ederek sahipsiz, başıboş sokak hayvanlarını toplamalı” demişti.

Ülkede zaten hat safhada olan sokak hayvanlarına yönelik tehdit ve nefret de bu açıklamanın ardından pekiştirilmiş oldu. Konya ve Ankara’da hayvanlara yönelik şiddet görüntüleri ortaya çıktı.

Olayın ardından Konya’daki barınakta, köpeğe kürekle defalarca vurarak öldüren çalışanla ona yardımcı olan kişi tutuklandı. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Hayvan Sağlığı Şube Müdürü ise görevden alındı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medyada yaptığı açıklamada, vahşetin onların da vicdanını yaraladığını ve derinden üzdüğünü, hayvanlara yapılan zulüme asla müsamaha göstermeyeceklerini bildirdi.

Çelik, Erdoğan’ın “sokakta köpek olmaz, onların yeri barınak” sözlerini sahiplenerek şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi hem sokak hayvanlarına sahip çıkacak hem de insanımızın bu tür sorunlarla karşılaşmamasını sağlayacak tavrımızı daha etkili şekilde uygulayacağız. Yetkililer bu doğrultuda gerekli tedbirleri almak üzere talimatlandırılmıştır.”

You may also like

Comments

Comments are closed.